IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасения в ЯЦБ от отслабване на влиянието на стимулите

Не всички членове на управителния съвет на централната банка споделят оптимизма на гуверньора за инфлацията

10:58 | 21.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Някои от членовете на Управителния съвет на Японската централна банка (ЯЦБ) смятат, че ефектът от стимулите, които институцията предприе, започват да отслабват влиянието си, става видно от протокола от юнската им среща, съобщи CNBC. Това е знак, че не всички членове на съвета споделят оптимистичните възгледи на гуверньора на институцията Харухико Курода относно постигането на целта от 2% инфлация.

Деветчленният управителен съвет е на единно мнение, че същинската инфлация, която не включва нестабилните цени на храните и енергията, ще се повишава в дългосрочен план, става ясно от протокола, публикуван днес.

Някои от членовете на управителния съвет са на мнение, че стимулите на ЯЦБ са реално действащи, като се има предвид, че лихвените проценти в Япония са на устойчиво ниско ниво, е видно още от протокола.

Но сред управителния съвет на банката има и песимисти, които не са убедени, че стимулите са достатъчно силни, за да запазят доходността на облигациите на достатъчно ниски нива въпреки влиянието на облекченията върху икономиката. Един от песимистите е бившият пазарен икономист Такаиде Киучи.

„Някои от членовете на борда са на мнение, че количествените и качествените облекчения може би намаляват влиянието си, като се има предвид, че дългосрочните лихвени проценти са нараснали до диапазона от 0,5 до 0,6%“, е записано още в протокола.

ЯЦБ поддържа стабилна монетарна политика, след като увеличи стимулите си през октомври. Така институцията се опитва да се предпази от спад на разходите за петрол и последващо забавяне на инфлацията, което би отложило дълготрайното излизане от дефлацията.

На заседанието през юни ЯЦБ е взела решение да намали броя на годишните срещи, целящи утвърждаването на политиката на институцията, като ги е редуцирала до 8. До момента се провеждаха 14 срещи годишно. Този ход влиза в сила от догодина и е в унисон с тенденция, която се наблюдава и в останалите световни централни банки.

Представителите на правителството на Япония, които са присъствали на срещата, са одобрили решението на ЯЦБ, но са призовали институцията да продължи да свиква извънредни срещи, ако внезапни промени в икономическата ситуация налагат това.

„Важно е да избегнем вероятното неразбирателство от страна на пазара…, че своевременността на провежданата от ЯЦБ парична политика ще намалее с по-редките срещи на институцията“, е заявил един от представителите на правителството.

„Правителството очаква ЯЦБ да свиква извънредни срещи, на които да утвърждава паричната политика, ако това е необходимо, и да поддържа задълбочен диалог с правителството“, е казал още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още