IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония не се отказва от увеличение на данъка върху продажбите до 2017 г.

Забавянето на Китай е по-голям риск за Япония от всеки друг финансов срив, който би последвал от кризата в Гърция, смята икономическият министър

10:20 | 03.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Министърът на икономиката на Япония Акира Амари. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на икономиката на Япония Акира Амари. Снимка: Ройтерс

Япония все още възнамерява да увеличи данъка върху продажбите в следващите 21 месеца, дори когато икономиката не успява да набере инерция след рецесията, причинена от вдигането на налога миналата година, пише Bloomberg.

„Освен ако не се случи нещо наистина необичайно, като голям икономически шок, ако нещата са в нормалното си състояние, определено ще увеличим данъка върху продажбите“, коментира пред агенцията министърът на икономиката на Япония Акира Амари. „За правителството ще бъде най-добре да увеличи данъка върху продажбите, след като обяви, че ще сложи край на дефлацията.“

Коментарите на Амари подчертават напрежението върху правителството на премиера Шиндзо Абе да консолидира финансите на Страната на изгряващото слънце на фона на растящите дългове.

Предпазливият тон на икономическия министър относно дефлацията идва на фона на опитите на Централната банка на Япония да повиши инфлацията, която среща отпора на слабото потребителско доверие и ниските цени на петрола. Последните актуални данни показват инфлация от само 0,1%.

Според Амари икономическото забавяне на Китай представлява по-голям риск за Япония от всеки друг финансов срив, който би последвал от кризата в Гърция.

Министърът на икономиката, който ръководи правителствената стратегия за ускоряване на растежа и рестартирането на икономиката, повтори, че слабата йена оказва има както негативни, така и положителни ефекти за японската икономика.

По думите на Амари е трудно да се каже, че нивото между ползите и разходите няма да бъде балансирано.

„Важно е валутните курсове да съответстват на икономическите фундаменти и да останат стабилни, без резки движения“, добавя той.

На 5 юни йената се понижи до най-ниското си ниво спрямо долара от 13 години. Японските пари се обезцениха с повече от 30%, откакто Абе дойде на власт през декември 2012 г.

През юни членът на Управителния съвет на Японската централна банка Ютака Харада каза, че инфлацията може и да не се ускори достатъчно бързо, за да достигне 2-процентната цел до заложения период между април и септември 2016 г.

Амари отказа да коментира дали ЯЦБ трябва да увеличава още паричните си стимули, за да достигне целта за инфлацията. Той все пак очаква, че централната банка ще предприеме внимателен подход към постигането на целта.

Икономическият министър коментира още, че докато японската икономика се насочва към възстановяване, са налице и колебания, като можем да ги видим още това тримесечие след засилването на растежа през първото тримесечие. Тогава икономиката на Япония се покачи с 3,9% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията вместо да продължаваме да преследваме невъзможното безкрайно увеличение на БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Допуска се голяма грешка като се игнорира факта ,че растежа има таван http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlи с графики тук - https://infobalkani.wordpress.com/2015/04/05/капитализмът-фалира/ проф. Джефри Сакс също говори за реформи и устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система - http://darikfinance.bg/***/111777#comments''Къде се провалиха икономистите'' - Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също добре го казва - http://greentech-bg.net/?p=2147
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още