IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската промишленост се върна към растеж през април

Комбинираното производство от мините, производителите и комуналните услуги в Страната на изгряващото слънце нарасна с 1,2% на месечна база

09:10 | 12.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японската промишленост се върна към растеж през април

Японското промишлено производство отчете покачване през април, което увеличава вероятността, че икономиката може да продължи да поддържа здравословен темп на развитие през второто тримесечие, предава WBP Online.

Комбинираното производство от мините, производителите и комуналните услуги се разшири с 1,2% на месечна база през април според окончателните данни от Министерството на икономиката, търговията и промишлеността. Коригираният резултат е по-добър от предварителния, който бе за 1% ръст, както и от спада с 0,8% през март.

Измерено на годишна база, априлското производство се разшири минимално с 0,1%, каквато бе и предварителната оценка. Месец по-рано пък бе отчетено отстъпление с годишен темп от 1,7%.

Междувременно поръчките на основни машини в Япония през април се повишиха за втори пореден месец, което бе противно на очакванията за спад. Новината бе възприета като нов сигнал, че икономиката отново е влязла в ритъм след рецесията през миналата година.

Изключвайки корабите, поръчките на основни машини нараснаха с 3,8% на месечна база през април след ръст с 2,9% през март. Резултатът изпревари значително прогнозите за покачване с 2,2%.

Въпреки че поръчките на основни машини често се колебаят на месечна база, увеличението през април дава сигнал, че фирмите са по-уверени за перспективите пред бъдещото им търсене. Това показва, че негативното въздействие на покачването на данъка върху продажбите през миналата година до голяма степен е преминало.

Като цяло икономическите условия в Япония изглежда се подобряват. Окончателните данни за БВП показаха, че икономиката е нараснала с 1% през тримесечието до края на март, което изпревари прогнозата за ръст от 0,7%.

Доброто представяне на японската икономика се дължи до голяма степен на подобрените нива на инвестициите. Според правителствените данни брутното образуване на основен капитал добави 0,4 процентни пункта към растежа – същото равнище, с каквото допринесоха и частните нежилищни инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още