IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ намали прогнозата си за растежа в Япония до 1,7%

От институцията не предвиждат бъдещо облекчаване на паричната политика

12:13 | 15.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЯЦБ намали прогнозата си за растежа в Япония до 1,7%

Японската централна банка (ЯЦБ) намали предвижданията си за икономическия растеж на японската икономика днес, но ще изчака с въвеждането на нови стимули, защото смята, че очаквания пик в потреблението ще спомогне за ускоряването на инфлацията до целевите 2%, съобщи Reuters.

ЯЦБ намали своята прогноза за ръст през сегашната фискална година до март 2016 с 0,3 процентни пункта до 1,7%.

От ведомството коригират в посока надолу и прогнозата си за инфлацията за тази година с 0,1 процентни пункта до 0,7%. Прогнозата за 2016 по този индикатор се намалява със същата стойност до 1,9%, а тази за 2017 до 1,8%. Игнорирайки пазарния скептицизъм към оптимистичната си прогноза, централните банкери считат, че инфлацията почти ще постигне целта от 2% за 2016 г.

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода още веднъж засвидетелства оптимизма си за глобалната перспектива, отбелязвайки по-високия от очакваното ръст в Китай, който беше регистриран днес.

Що се отнася до Япония, той счита, че „експортът и ръстът в производството са се забавили, но смятаме, че това е временно“. Очакванията му са, че експортът ще се увеличи умерено, макар и с известни колебания, движен от тласъка на други икономики и слабата йена.

Както се очакваше ЯЦБ остави без промяна ангажимента си за увеличаване на паричното предлагане с 80 трилиона йени (648 млрд. долара) на годишна база, което се ще постигне чрез агресивно закупуване на активи.

Японските власти, които очакваха пазарна турбуленция заради гръцката криза и срива на китайския фондов пазар, почувстваха облекчение, след като мерките на Пекин възстановиха в някаква степен спокойствието на пазара, а Атина прие в последната минута спасителна сделка.

Отговаряйки на признаците на слабост във външното търсене, ЯЦБ предлага малко по-лоша перспектива пред бъдещия износ и производство, като посочва, че те „ще се повишат с известни колебания“. Миналия месец прогнозата беше, че те ще се „повишават.“

Тримесечен преглед на дългосрочните прогнози на ЯЦБ подчертават несигурността около икономиката на страната, потвърдена още веднъж от възможността за икономически застой през второто тримесечие поради слабия износ.

„Възможно е ЯЦБ да трябва отново да коригира прогнозата си за инфлацията“, каза Хиденобу Токуда,  главен икономист в Mizuho Research Institute. „Тъй като Коруда се придържа към целта от 2% инфлация, това означава, че ще е нужно смекчаване на паричната политика в някакъв момент.“

Вероятно икономиката на Япония е в период на забавяне поради по-слабия експорт и по-ниските разходи на домакинствата. Въпреки това икономистите очакват растежът да се възстанови през третото тримесечие, поради повишението на заплатите, което ще рефлектира в повишено потребление.

Докато ЯЦБ предвижда заздравеното търсене на САЩ да подпомогне растежа на азиатските пазари, на които Япония изнася, се промъква песимизъм, че е възможно износът да остане слаб по-дълго от очакваното поради проблемите на Китай и по-лошите виждания за глобалния икономически растеж.

Гуверньорът на ЯЦБ изрази оптимизъм за Китай. Според него е вероятно темпът на растеж в най-голямата азиатска икономика да остане умерен, но стабилен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още