IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското индустриално производство се сви през май

Данните показват, че икономиката на страната е все така нестабилна

11:51 | 13.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Индустриалното производство на Япония се върна на отрицателна територия през май и така намалява шансовете икономиката на страната да е реализирала устойчив растеж през второто тримесечие.

Секторът е спаднал с 2,1% през май спрямо месец по-рано, сочат крайните данни на японското Министерство на икономиката, търговията и индустрията, съобщава WBP Online. Предварителните данни отчитаха спад от 2,2%. На годишна база спадът е от 3,9%, докато през април намалението беше с 0,1%.

Проучване сред мащабни японски производители сочи, че икономическата активност се е засилила през второто тримесечие на годината, което показва, че икономиката на Япония е в по-добро състояние след миналогодишната рецесия.

Производственият индекс Tankan достигна 15 пункта за второто тримесечие, по-високо от измерените 12 пункта за първото, показаха данните на Японската централна банка на 1 юни. Прогнозите бяха, че индексът ще остане без изменение. Очакванията на банката за следващото тримесечие са индикаторът да достигне до 16 пункта.

Продажбите в преработващата промишленост отчетоха ръст от 1,3% през 2014, но прогнозите за настоящата година са да останат умерени. Миналата година печалбите на големите производители нараснаха със значителните 11,5%. Очаква се ръстът да е далеч по-малък – от едва 0,8% за тази година.

Инвестициите в основен капитал са нараснали с 5,6% за 2014, а прогнозата за 2015 е да се увеличат с още 18,7%, което е предпоставка за икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още