IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония обсъжда стимули за 20 млрд. долара заради данъка върху продажбите

Правителството трябва да предприеме предпазлив подход при повторното покачване на налога, смята съветник на премиера

10:17 | 08.07.15 г. 1
Япония обсъжда стимули за 20 млрд. долара заради данъка върху продажбите

Ще бъде трудно на Японската централна банка (ЯЦБ) да свие рекордните си парични стимули преди планираното увеличение на данъка върху продажбите през 2017 г., като на правителството може да се наложи да предостави пакет от 2,5 трлн. йени (20 млрд. долара), за да смекчи удара за домакинствата, посочи съветник на премиера Шиндзо Абе.

По думите на Ецуро Хонда правителството ще трябва да "предприеме предпазлив подход" след увеличението на данъка върху продажбите през миналата година, което предизвика рецесия.

"Вероятно ще са необходими фискални разходи от около 2,5 трлн. йени, за да се противодейства на влиянието", каза Хонда в интервю за Bloomberg.

Правителството на Абе провежда агресивна политика в опит да свие дълговото бреме, което надхвърля повече от два пъти размера на годишния икономически продукт на нацията. В същото време ЯЦБ влива огромно количество пари в икономиката, за да стимулира инфлацията, а оттам и растежа на БВП на Япония.

"Малко е трудно да си представим" свиване на стимулите преди април 2017 г., каза Хонда. "ЯЦБ ще трябва да прецени дали може да ги ограничи, гледайки как се развива икономиката. Когато има забавяне, не може да започне свиване".

Увеличението на данъка върху продажбите от 5% на 8% през април миналата година предизвика две тримесечия на свиване на икономиката, въпреки че кабинетът на Абе предостави пакет от стимули на стойност 5,5 трлн. йени през декември 2013 г. Следващият планиран ход за покачване на налога е до 10 на сто.

Хонда бе сред експертите, които през миналата година успяха да убедят Шиндзо Абе да отложи покачването на данъка с 18 месеца до април 2017 г. По план налогът трябваше да бъде увеличен повторно през октомври 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още