IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разединение в ЯЦБ заради достигането на инфлационната цел

Това е сигнал, че финансовата институция може да преосмисли стратегията си, за да рестартира устойчивия растеж

11:12 | 23.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разединение в ЯЦБ заради достигането на инфлационната цел

Трима от членовете на Комитета по парична политика на Японската централна банка (ЯЦБ) изразяват съмнения за способността на финансовата институция да достигне поставената инфлационна цел поради по-слабия ръст на цените на основни стоки и срива в цените на петрола. Това е сигнал, че ЯЦБ може да преосмисли стратегията си, за да рестартира устойчивия растеж.

Един от тримата централни банкери смята, че въпреки по-евтината йена годишната инфлация, изключвайки волатилните цени на хранителните стоки и горивата, е само малко над нулата. Това издава протоколът от януарското заседание на ЯЦБ.

Друг от тримата заявява, че сривът в цените на петрола от миналата година е забавил инерцията при инфлацията.

Мнозина от 9-членния Комитет на ЯЦБ считат, че 2-процентната инфлационна цел може да бъде достигната, допускайки постепенен ръст в цените на петрола. Но ако стойността на „черното злато“ остане ниска, повече централни банкери могат да започнат да поставят под съмнение рамката на паричната политика, водена от ЯЦБ.

Припомняме, че по време на заседанието си през януари финансовата институция остави без промяна основния лихвен процент и обема на програмата за изкупуване на активи. Въпреки това банкерите разшириха обхвата на една програма, насочена към стимулиране на банковото кредитиране.

В тримесечния си преглед на дългосрочните прогнози ЯЦБ намали очакванията си за базисната инфлация до 1% през 2015 г. от предходната оценка за инфлация от 1,7%, публикувана преди три месеца. Причината за занижената прогноза е резкият спад в цената на петрола на международните пазари.

Редица икономисти определят целта на банката да повиши инфлацията до 2% през 2015 г. като твърде амбициозна. Членове на кабинета на премиера Шиндзо Абе вече коментираха, че могат да толерират краткосрочно забавяне на прираста на инфлацията, защото цените на петрола са наполовина по-ниски спрямо нивата им от средата на 2014 г.

През декември инфлацията, изключвайки храните, горивата и влиянието на данъка върху продажбите, се покачи с 0,1% на годишна база – обезпокоителен сигнал, че търсенето не е достатъчно силно.

Когато през януари ЯЦБ промени прогнозата си за икономиката на Япония, централните банкери коментираха, че очакват цените на петрола да се покачат около 70 долара за барел до края на фискалната 2016 г. Но някои икономисти определят прогнозата като твърде оптимистична.

Централните банкери остават на мнение, че икономиката ще продължава да се възстановява умерено и намекнаха, че не виждат причини, поради които да разхлабват още курса на паричната политика в обозримо бъдеще.

Въпреки това, ако инфлацията не успее да задоволи централната банка, тя може да бъде принудена да преосмисли курса на монетарната политика по-късно през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още