IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ изрази по-оптимистични очаквания за икономиката

Финансовата институция запази текущия курс на паричната си политика

09:31 | 18.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЯЦБ изрази по-оптимистични очаквания за икономиката

Японската централна банка (ЯЦБ) очаквано запази текущия курс на паричната си политика. Освен това институцията очерта по-оптимистична картина за икономическите условия в страната въпреки последните незадоволителни данни за растежа и инфлация, която изостава от целта от 2 на сто, пише MarketWatch.

С 8 гласа „за“ и 1 „против“ на двудневното си заседание централните банкери решиха да не променят годишния размер на покупките на активи, който към момента е 80 трлн. йени (670 млрд. долара). Това е основният инструмент, с който банката се опитва да повиши инфлацията.

ЯЦБ сигнализира, че като цяло вярва, че японската икономика най-накрая е превъзмогнала решението на правителството да увеличи данъка върху продажбите. И по-конкретно – за пръв път ЯЦБ премахна препратката към по-високия данък в своите месечни оценки за състоянието на икономиката.

„Тенденцията японската икономика да се възстановява умерено продължава“, гласи становището на ЯЦБ. Месец по-рано от банката посочиха, че възстановяването на икономиката е умерено, но ефектите от данъчното увеличение като цяло му влияят.

Освен това банката подобри прогнозата си за индустриалното производство и износа, които в момента се покачват.

Според анализатори, цитирани от CNBC, в следващите месеци ЯЦБ ще приложи допълнителни мерки заради забавящата се инфлация и потиснатия икономически растеж.

„ЯЦБ изглежда, че не е убедена напълно в силата на икономическото възстановяване“, коментира икономистът в Capital Economics Марсел Телия, който очаква действия през април.

Още видеa можете да гледате на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още