IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на японската икономика надхвърли очакванията

БВП на третата най-голяма икономика в света се покачи с 0,6% на тримесечна и с 2,4% на годишна база в периода януари-март

09:21 | 20.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Растежът на японската икономика надхвърли очакванията

Японската икономика нарасна повече от прогнозираното през първото тримесечие, след като силното вътрешно търсене ускори растежа на БВП, повишавайки надеждите за развитието на икономическата стратегия на премиера Шиндзо Абе.

Третата най-голяма икономика в света се разшири на тримесечна база със сезонно изгладените 0,6% в периода януари-март според предварителните данни на Националното статистическо бюро в Токио за БВП. Очакванията бяха за покачване с 0,4 на сто. Ръстът спрямо същия период на 2014 г. пък достигна 2,4%, което надхвърли прогнозите за разширение с 1,6%, предава WBP Online.

Новите данни до известна степен подкрепиха твърденията, че японската икономика се възстановява, макар и все още с умерени темпове, след миналогодишната рецесия, причинена от увеличаването на данъка върху продажбите.

Статистиката показа още, че частното търсене е нараснало през последното тримесечие с 4,3% спрямо същия период на миналата година. Въпреки че ръстът на износа превиши прогнозите, покачвайки се с 10%, вносът компенсира увеличението, скачайки с 12% спрямо година по-рано.

Основното обяснение за силното повишение и на вноса, и на износа е спадът на йената, която се търгуваше около 118-119 спрямо щатския долар през тримесечието до края на март. В последните три месеца на 2014 г. курсът бе приблизително 105 йени за долар.

По-слабата йена е един от най-големите странични ефекти от масивната програма на Японската централна банка (ЯЦБ) за качествено и количествено облекчаване, която започна през април 2013 г. и бе разширена през октомври миналата година. Основната цел на програмата е чрез увеличение на паричната база да бъде стимулирана инфлацията до 2%, което да стимулира потребителите да харчат своите средства.

Въпреки последните мерки цените остават без изменение, като инфлацията в страната е на практика нулева. Това кара много експерти да очакват ЯЦБ да предприеме допълнителни действия за подпомагане на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още