IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин повиши курса на юана за първи път от девалвацията

Девалвацията през последните три дни е отнела достатъчно от негативния натиск върху валутата, поясни Централната банка на Китай

13:45 | 14.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Юанът спря тридневния си спад, след като Китайската централна банка повиши референтния курс за първи път от девалвацията във вторник и заяви, че ще се намеси, за да предотврати прекомерните колебания, предава Bloomberg.

Официалният курс остана почти без промяна до 6,4003 юана за долар в Шанхай, след като се обезцени с 3% тази седмица. Във вторник китайската централна банка понижи курса с 1,9 процента, в сряда - с 1,6 процента, а вчера - с 1,1 процента, което доведе до поевтиняване на акциите по света.

Девалвацията през последните три дни е отнела достатъчно от негативния натиск върху валутата, който се е натрупвал в продължение на няколко месеца, поясни Централната банка на Китай (People’s Bank of China, PBOC). Тя се е намесвала редовно в последните месеци,

Банката обяви по-рано тази седмица, че използва нов метод за изчисление на централния паритетен курс, който реагира по-бързо на пазарните условия. Според някои анализатори обаче обезценяването на юана е начин да се стимулира износът, след като с обезценяването на китайската валута износните стоки стават по-евтини в чужбина.

В четвъртък банката заяви, че силната икономическа среда в страната, устойчивият търговски излишък, стабилната фискална позиция и дълбоките валутни резерви предоставят "солидна подкрепа" за обменния курс на юана.

Пекин се опитва също така да поддържа стабилен курс на юана като част от усилията китайската валута да получи официален резервен статут на Международния валутен фонд, който приветства предприетите от китайската централна банка тази седмица мерки.

Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още