fallback

Deutsche Bank: Кризата на световните пазари е много сериозна

Според германската банка сътресенията ще доведат до корекции на икономическите перспективи

15:43 | 24.08.15 г. 11

Кризата на световните пазари е „много сериозна“, тъй като тя ще отслаби перспективите за икономическия ръст в цял свят, твърди Хенинг Гебхарт, световен ръководител в отдела за активи и управление на състоянието в Deutsche Bank AG, съобщава Bloomberg.

„Очакваме известни корекции на световните икономически перспективи – най-вече заради слабия растеж на развиващите се пазари“, каза Гебхарт в понеделник. „Ниската цена на петрола и променените икономически перспективи ще доведат до още един кръг от съкращения на световните печалби“.

Световните пазари са загубили 5 трлн. долара, откакто Китай неочаквано обезцени юана на 11 август, а инвеститорите са силно обезпокоени от признаците за допълнително отслабване на втората най-голяма икономика в света. Погромът предизвиква въпроси за способността на световната икономика да се справи с евентуално повишаване на лихвените проценти в САЩ през тази година.

Развиващите се икономики понесоха тежестта на разпродаването, като индексът на MSCI за развиващите се икономики отчете понижение от 4,4% в сутрешната търговия на борсата във Франкфурт, доближавайки се до най-големия си еднодневен спад от септември 2011 г. насам.

Цената на петрола сорт Брент се срина до 45 долара за барел, а суровият петрол се търгува за под 40 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Петрол на подобна цена ще има отрицателен ефект върху някои от развиващите се икономики, твърди Гебхарт, който помага за управлението на инвестиции за 1,14 трлн. евро на клиенти на Deutsche Bank.

И все пак акциите остават привлекателни след понижаването на оценките, казва той. „Не можем да изключим възможността натискът за разпродаване да продължи известно време, но това ще допринесе за някои позиции, особено при акции с цел печалба на дивидент“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:12 | 12.09.22 г.
fallback