fallback

Инфлацията в Германия се е забавила до нулев темп през септември

Основната причина за спада на индекса са по-ниските разходи за енергийни ресурси

19:00 | 29.09.15 г. 6

Годишният темп на инфлация в Германия се е забавил до нулев през септември, повишавайки натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи усилията си срещу опасността от дефлация в еврозоната.

Анализатори, цитирани от AFP, се опасяват, че тези данни са показател, че цените във валутния съюз отново ще тръгнат надолу. 

Германската статистическа служба Destatis съобщи по-рано днес, че потребителските цени в най-голямата европейска икономика са се повишили с 0,2% спрямо август.  Хармонизираният индекс на потребителските цени, използван от централната банка на еврозоната, пък се свива с 0,2% на годишна база през септември

Целта, към която ЕЦБ се стреми от години е годишна инфлация от 2%. За да бъде постигнато това институцията полага огромни усилия и мерки, сред които програмата за изкупуване на държавни и частни облигации от еврозоната на стойност 60 млрд. евро месечно. 

Ниската цена на петрола в последните месеци обаче обезсмисля тези усилия. 

Данните на Destatis показват, че забавянето на инфлацията в Германия се дължи основно на рязкото понижение на енергийните разходи - с 9,3%. През август цените на енергийните ресурси намаляха със 7,6 на сто. Останалите компоненти на индекса - сред които различни услуги, храна и напитки, както и наеми, повишават стойността си през септември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 09.09.22 г.
fallback