IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се е забавила до нулев темп през септември

Основната причина за спада на индекса са по-ниските разходи за енергийни ресурси

19:00 | 29.09.15 г. 6
Инфлацията в Германия се е забавила до нулев темп през септември

Годишният темп на инфлация в Германия се е забавил до нулев през септември, повишавайки натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи усилията си срещу опасността от дефлация в еврозоната.

Анализатори, цитирани от AFP, се опасяват, че тези данни са показател, че цените във валутния съюз отново ще тръгнат надолу. 

Германската статистическа служба Destatis съобщи по-рано днес, че потребителските цени в най-голямата европейска икономика са се повишили с 0,2% спрямо август.  Хармонизираният индекс на потребителските цени, използван от централната банка на еврозоната, пък се свива с 0,2% на годишна база през септември

Целта, към която ЕЦБ се стреми от години е годишна инфлация от 2%. За да бъде постигнато това институцията полага огромни усилия и мерки, сред които програмата за изкупуване на държавни и частни облигации от еврозоната на стойност 60 млрд. евро месечно. 

Ниската цена на петрола в последните месеци обаче обезсмисля тези усилия. 

Данните на Destatis показват, че забавянето на инфлацията в Германия се дължи основно на рязкото понижение на енергийните разходи - с 9,3%. През август цените на енергийните ресурси намаляха със 7,6 на сто. Останалите компоненти на индекса - сред които различни услуги, храна и напитки, както и наеми, повишават стойността си през септември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Как можа в толкова дълъг постинг да не налучкаш поне едно вярно нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Без значение както прави ЕЦБ немците винаги са били и винаги ще останат убедени социалисти и това не може бъде променено от никаква монетарна политика. Даже днес Германия се управлявана от 2 социал-демократически партии, които са почти неразличими като начин на мислене. Категорично не е вярно, че немските стоки са евтини и на "реални цени", а те обикновено са много скъпи и даже елитарни. С най-близки до реалните цени са само китайските стоки. Цената на петрола НЕ Е причината за дефлацията, а рекордната държавна задлъжнялост. Тук доходите вместо за потребление се ползват за плащане на дълг и този дълг се плаща с много високи данъци и такси за потребителя. А причината за този огромен дълг е социалдемокрацията или идеята, че "всеки може да живее от общата сметка, която се плаща от всички" казано на просто език.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
В Германия реалните доходи са едни най-ниските в развития свят, но това е защото данъчната тежест е една от най-високите или данъците в Германия са с 50% по високи от тези в САЩ за сравнение. Германия отдавна не е това, което беше през 60-70-те години, сега огромна част от всичко немско се произвежда в Китай, Мексико и т.н. Докато немския бизнес процъфтява зад граница самата Германия бавно загнива. Немския мандалитет е причината за това. Той е напълно доминиран от колективизъм и социализъм или в последния век немците непрекъснато отричат принципите на свободния пазар и индивидуалния избор. Не случайно социалистически диктатори като Хинденбург, Хитлер и сега Меркел са управлявали Германия толкова дълго време. Германия не я чака нищо добро, защото немската система базирана на 1.3 деца на жена не може да се самоподдържа и колапса и е въпрос единствено на време. Когато след 20-30 години пропадането стане факт тогава прословутата Ваймарската хиперинфлация ще се повтори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Misho ILIEV
преди 8 години
Ха-ха! В Германия се поддържат ниски заплати за работниците от там ниско потреблиние и сравнително ниски държавни разходи. Това е немския мантелитет. Той не предразполага към органически растеж. При тях растежа се постига чрез износ. Самата Германия е източник на дефлация не само в Европа, но и глобално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още