IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската производствена активност бележи изненадващ ръст

PMI индексът се повишава неочаквано до 55,5 пункта през октомври от 51,8 пункта през септември

15:34 | 02.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствената активност във Великобритания се е увеличила с най-бърз темп от 2014 г. през октомври, сочи проучване на Markit, цитирано от Investing.com. Индексът на мениджърите по доставките (PMI) се повишава до 55,5 пункта през октомври от 51,8 пункта през септември при сезонно изчистени данни. Анализатори прогнозираха спад до 51,3 пункта през октомври.

Увеличението от 3,7 пункта в индекса е едно от най-резките повишения в 24-годишната история на проучването.

Всеки резултат над 50 пункта показва, че в съответния сектор има експанзия, а под – че се наблюдава свиване. 

През октомври има стабилни подобрения в темпа на ръст в обемите и в новите поръчки, като и в двата случая се наблюдават най-резките повишения от средата на миналата година насам.

Лий Хопли, главен икономист в асоциацията на производителите EEF, казва, че скокът е „забележителен“ и значително оттласкване от спада в продукцията, за който съобщи правителството. Миналата седмица Националната статистическа служба съобщи, че секторът се е свил с 0,3% през третото тримесечие в сравнение с предходното, което е третият пореден спад.

Това е първото положително проучване от няколко месеца, и ако се отрази и като подобрение в официалните данни, секторът все пак може да запише ръст тази година“, коментира още Хопли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още