IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на британската икономика се забавя до 0,5% през третото тримесечие

Строителството натежава най-много на темпа на растеж, като секторът записва 2,2% спад

12:15 | 27.10.15 г.
<p>
	Строителството натежава най-много на темпа на растеж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Строителството натежава най-много на темпа на растеж. Снимка: Ройтерс

Икономиката на Великобритания нараства с 0,5% през третото тримесечие в сравнение с предходното, съобщи британската Национална статистическа служба. През периода април - юни БВП в Обединеното кралство записа ръст от 0,7%.

Икономическият ръст на годишна база през третото тримесечие също се забавя до 2,3%, което е най-слабият резултат от същия период през 2013 г.

Строителството натежава най-много на темпа на растеж, като секторът записва 2,2% спад - най-резкия спад от 2012 г., когато през същото тримесечие понижението беше 2,5%.

Производството се свива с 0,3%, но спадът е ограничен благодарение на 2,4-процентовия ръст в минната и добивната промишленост. 

Услугите, които генерират близо 79% от целия БВП, са основният фактор, който води икономиката нагоре. В сектора има растеж от 0,7% спрямо предходното тримесечие.

"Макар че икономическият ръст се забавя в сравнение с предното тримесечие, икономиката все още е в стабилна експанзия", казва главният икономист в британската статистическа служба Джо Грайс. "Но картината по сектори е смесена. Ръстът в сектора на услугите е стабилен, но производството и строителството записват понижения", допълва Грайс.

Ръстът на БВП беше донякъде засегнат от глобалното икономическо забавяне и слабото търсене от чужбина. Въпреки забавянето обаче цялостното икономическо представяне на Обединеното кралство остава най-силното в Европа, както и в Г-7, посочва WBPonline.

Днешните данни намаляват натиска над Английската централна банка да подготви пазарите за първото вдигане на основния лихвен процент от близо шест години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още