IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отново е в рецесия

БВП в третата по големина световна икономика се свива с 0,2 на тримесечна и с 0,8% на годишна база

09:48 | 16.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Япония отново се връща към рецесия през третото тримесечие, когато брутният ѝ вътрешен продукт (БВП) се свива с 0,2%, сочат предварителни данни на правителството. На годишна база свиването е с 0,8%, отбелязва BBC.

През предходното тримесечие японската икономика се сви с 0,7%. От избухването на световната финансова криза Япония беше в рецесия четири пъти.

Третата по големина икономика в света отчита този спад една година след подобен епизод, последвал болезненото вдигане на ДДС, и е нов удар за премиера Шиндзо Абе и неговата т.нар. Абеномика – амбициозната стратегия, обявена в края на 2012 г. за съживяване на икономиката.

Анализатори, анкетирани от агенция Bloomberg, прогнозираха свиване с 0,1 на сто прямо предходното тримесечие. 

Потреблението на домакинствата, което създава 60% от БВП на Япония, леко се съживява, нараствайки с 0,5% през третото тримесечие спрямо отчетените минус -0,6% през предходното.

За сметка на това обаче компаниите продължават да задържат инвестициите си, което е сигнал за предпазливостта им спрямо забавянето в Азия и най-вече в Китай - основния търговски партньор на Япония.

Икономисти прогнозират, че слабите данни ще окажат още по-голям натиск над централната банка и правителството да продължат с програмата за стимули.

„Макар че има рискове като развитията в чужбина, очакваме икономиката да се насочи към умерено възстановяване благодарение на ефектите от различните мерки за стимули, взети досега“, смята министърът на икономиката Акира Амари.

Японският основен индекс Nikkei 225 приключи търговията в понеделник с над 1% понижение.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27-и ноември в Интер Експо Център София.

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още