IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция очаквано остави лихвените проценти непроменени

Централната банка остави едноседмичната си репо лихва на ниво от 7,50%

16:18 | 24.11.15 г.
Турция очаквано остави лихвените проценти непроменени

Турската централна банка реши да остави основните лихвени проценти непроменени на заседанието си във вторник, съобщи Bloomberg. Банкерите казват, че ще поддържат затегната парична политика, тъй като слабата лира забавя очакваното понижение на основната инфлация.

Централната банка остави едноседмичната си репо лихва на ниво от 7,50%, каквито бяха и очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg.

Банката запазва и лихвите по овърнайт кредитите и депозитите, съответно 10,75% и 7,25%.

Това е първото заседание на турската централна банка след изборите на 1 ноември, когато управляващата Партия на справедливостта и развитието си върна мнозинството в парламента. 

Bloomberg припомня, че властите все по-често обвиняваха банката, че подкопава растежа с високите си лихвени проценти. Институцията аргументира решенията си за паричната политика с перспективите пред инфлацията и твърди, че ще поддържа строга парична политика толкова дълго, колкото е необходимо, тъй като все още има колебания в цените на енергията и хранителните продукти.

Основната репо лихва в Турция е непроменена от февруари, когато потребителските цени се увеличиха с над 7%. Целта на централната банка е за инфлация от 5%.

Управителят на централната банка Ердем Башчъ заяви през октомври, че би било разумно лихвените проценти да бъдат увеличени при първото заседание след срещата на Федералния резерв на САЩ през декември. Тогава се очаква Фед да вдигне рекордно ниските лихвени нива.

Анализаторите очакват Турция да затегне паричната си политика в опит да стабилизира слабата лира и да овладее високата инфлация. Централните банкери обаче сигнализираха, че предпочитат да изчакат първо Фед да увеличи ставките да видят какви биха били последиците за икономиката.

Англоезичното издание на вестник „Хюриет“ посочва, че когато Фед вдигне лихвите, развиващите се икономики като Турция по всяка вероятност ще последват този ход, за да защитят валутите си срещу силния долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още