IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е свалила руски изтребител на границата със Сирия

Москва потвърждава, че става дума за Су-24 руско производство

11:06 | 24.11.15 г. 78
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Архивна снимка на руския Су-24. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Архивна снимка на руския Су-24. Снимка: Ройтерс 

Турция е свалила чужд изтребител на границата със Сирия, след като машината е нарушила въздушното пространство на страната, предаде CNN Turk. Самолетът се е разбил на сирийска територия.

Руското министерство на отбраната е заявило, че сваленият самолет е Су-24 руско производство и принадлежи на руската бойна група в Сирия, съобщи Риа Новости.

Агенцията цитира представител на ведомството, според когото Русия може да докаже, че през цялото време машината е била в небето над Сирия и не е нарушила турското въздушно пространство. От турската армия твърдят, че са предупредили нарушителя, преди да открият стрелба. Говорител на турската армия пояснява, че изтребителят е получил три предупрежения, преди да бъде обстрелван. Според данните турските машини, които са прихванали руския самолет, са от типа F-16. Според руски военни обаче самолетът е свален със стрелба от земята, докато се е намирал на височина от 6000 метра. 

Кадри, разпространени от Анадолската информационна агенция, показват, че двамата пилоти на бойния самолет са катапултирали.

Репортер на CNN Turk в района твърди, че хеликоптери издирват пилотите, чуват се изстрели, а единият от пилотите вероятно е пленен от етнически турци от Сирия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

61
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"...когато Турция свали руски СУ над своя територия."==Кога е това? Никога никой не е видял руски самолет свален на турска територия! Ако имаше такъв турците първи щяха да се снимат с него. Самолета дори не е бил в турско небе!? Що за /ДЕЗ/ информация!? :)))) Бъдете обективни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 8 години
"Су-24 и самолетите от този тип износват на гърба си въздушните удари в Сирия от страна на военновъздушните сили. Су-24 е самолет, който не е особено маневрен. Основното му предназначение е да атакува наземни цели. За да направи завой на 180 градуса на него са му необходими около 15-20 км радиусПрочети още на: http://***.bgonair.bg/sutreshen-blok/2015-11-25/al-bogoyavlenski-su-24-ne-e-osobeno-manevren-i-e-vazmozhno-sluchayno-da-e-navlyazal-v-turtsiya?utm_source=investor.bg&utm_medium=box&utm_campaign=box
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 8 години
Мави , Су-24 е много далеч от изтребител- бомбардировач , ама много далеч . Су-24 е бомбардировач и не е предвиден за водене на въздушен бой , както и никога не е водил такъв освен разбира се инцидентни подобни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 4
Илко
преди 8 години
Турските "братя" на българските толерасти, са се помислили за велики!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 6 rate down comment 9
roli5
преди 8 години
ГлаМАВИят Г.З си е руски *** и е готов да продаде България за няколко потупвания от Масква.Но постепенно тази *** ще си изтече в забвение и никой няма да ги помни...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 8 години
гледам мизантропа пак ти се е изтропал в устата с която целуваш руски ***. кух като матрьошка си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 8 години
Мави, чета днес как развиваш темите, но ми се струва, че пропускаш нещо много важно- за първи път руснаците не създават ситуация, а са принудени да реагират. Все си мисля, че не трябваше да стигат дотам. Не ми се вярва, да искат още по-голяма ескалация, но обратното става все по-трудно. Знам ли, че пропускам нещо ми е ясно, но ... Кюрдите си мисля, че ще излязат едни от "победителите", но нищо добро не виждам за БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 8 години
аха правилно си прочел Су-34 ще замени Су-24 ама не се уточнява КОГА :) Към момента Су-24 е единственият щурмовик на Русия който може да нанася удари независимо от денонощието и времето . А иначе самата концепция за "самостоятелен щурмови самолет" е остаряла . На запад вече замениха А-10 с изтребители-бомбардировачи , а кога това ще стане в Русия зависи от възможностите им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
виж какво пише в wikipedia за СУ-34 - "съвременен руски двуместен изтребител-бомбардировач, предназначен да замести остарелите Су-24М и Ту-22М3"-та ако великата руска армия наистина е с основен щурмови самолет СУ-24 това е пълна пародия на модерна армия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Каквото и да пише в wikipedia (там всеки може да си пише всичко) не може такова старо корито да е основен щурмови самолет на страна претендираща да е световна сила. Самолета е сложен и труден за управление, скъп за експлоатация и т.н., прекалено стара технология е в днешно време. Единствения му плюс днес, е, че е замислен да се приспособява за изпълнението на доста различни по вид задачи. Но разходите по експлоатация пък са в пъти повече отколкото на съвременен щурмови самолет с доста по-добри бойни възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още