IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е свалила руски изтребител на границата със Сирия

Москва потвърждава, че става дума за Су-24 руско производство

11:06 | 24.11.15 г. 78
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Архивна снимка на руския Су-24. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Архивна снимка на руския Су-24. Снимка: Ройтерс 

Турция е свалила чужд изтребител на границата със Сирия, след като машината е нарушила въздушното пространство на страната, предаде CNN Turk. Самолетът се е разбил на сирийска територия.

Руското министерство на отбраната е заявило, че сваленият самолет е Су-24 руско производство и принадлежи на руската бойна група в Сирия, съобщи Риа Новости.

Агенцията цитира представител на ведомството, според когото Русия може да докаже, че през цялото време машината е била в небето над Сирия и не е нарушила турското въздушно пространство. От турската армия твърдят, че са предупредили нарушителя, преди да открият стрелба. Говорител на турската армия пояснява, че изтребителят е получил три предупрежения, преди да бъде обстрелван. Според данните турските машини, които са прихванали руския самолет, са от типа F-16. Според руски военни обаче самолетът е свален със стрелба от земята, докато се е намирал на височина от 6000 метра. 

Кадри, разпространени от Анадолската информационна агенция, показват, че двамата пилоти на бойния самолет са катапултирали.

Репортер на CNN Turk в района твърди, че хеликоптери издирват пилотите, чуват се изстрели, а единият от пилотите вероятно е пленен от етнически турци от Сирия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

51
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 8 години
Ми не само че не е пенсиониран а е основен щурмови самолет на Русия ( очаква се да бъде пенсиониран 2020 но тези срокове са условни - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83-24 ). Съвсем друг е проблема че самолета е *** и на него се падат най висок брой инциденти в руската авиация .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
СУ-24 е отдавна пенсионирам модел от 60-те години, много се учудвам че при всичката пропаганда руснаците още го ползват. По-вероятно е самолета да е на Асад и да са го пребоядисали като руски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 9 rate down comment 17
data
преди 8 години
Това Су-24 не беше ли великият самолет дет накарал американците на USS Donald Cook да "напълнят гащите" от страх ? Явно не бил чак толкоз страшен щом сокола го е думнал тъй лесно . Отиде опорката у кофата другари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 15 rate down comment 16
misanthrope
преди 8 години
Къде видя да става дума за кола и телефон? И на твоите деца ли им стига акъла до кола и телефон? Какво е Русия в момента? По време на комунизма поне се представяха за носител на някаква прогресивна идея В момента Русия е Путин. До там ли стига твоя акъл? До канонизирането и абсолютизирането на бившия шеф на КГБ? И само за протокола, не са колата и телефона това, което прави разликата за мен. Това, което прави разликата за мен, е че мога когато си искам да хвана самолета и да отида където си искам в Европа, и като турист, и дори да се преместя там да живея, ако искам. Мога и административно, мога да си го позволя и финансово. Казва се СВОБОДА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 6 rate down comment 5
comet
преди 8 години
"Путин в първо изявление: Свалянето на руския изтребител е удар в гърба"http://***.blitz.bg/news/article/376834
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 12 rate down comment 14
comet
преди 8 години
За мен, това е провокация на САЩ/НАТО (чрез турски военни, срещу опитите на разумните сили в Турция и Русия за сътрудничество) и безспорно е в ущърб както на Русия, така и на Турция. Ердоган едва ли би наредил подобно действие (особенно в навечерието на визитата на Лавров в Турция), което за мен е показател, че турските военни са до значителна степен неконтролируеми от турските политици и бизнесмени.Misanthrope, ти досега само имаш 15 коментара, май твойта толерантност към чуждото мнение е близка с толерантността на САЩ?! (риторично)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 14 rate down comment 10
misanthrope
преди 8 години
А, е как можа да напишеш че турците не ни мразят? Ама това е в разрез с политкоректността :)И аз доста съм пообиколил.. Европа и има само едно място, в което наистина ни мразят и презират - бивша Югославия. Иначе където и да съм ходил, отношението на нормалните хора към българите е съвсем нормално. *** има разбирасе ( ала Волен) но те мразят всички според ситуацията, не само българите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 16 rate down comment 10
toto
преди 8 години
маските падат - стреляно е от бази на ИДИЛ на Турска територия по Руски самолет.... И Турците нагазиха в ***! Ако не прекратят подкрепата за ИДИЛ ще ги гази трактора РУС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 16 rate down comment 12
misanthrope
преди 8 години
И аз илядо пъти съм го писал и пак ще го напиша. НИКОЙ, дори и руснаците, не иска да живее като руснак. Всеки, ДОРИ И РУСНАЦИТЕ иска да живее като западно европеец. За това всички винаги се стремят да избягат възможно по-далече от Русия, дори и твоите деца. Всичко останало е болшевишка пропаганда за светлото бъдеше хахахахахааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 8 rate down comment 9
Chick-Chirick
преди 8 години
Добре си приказвате тук, но Руснаците този път допуснаха грешка. Не вярвам Турция да се доверява толкова на НАТО за да свали самолета над Сирия. Предполагам, че руснаците са тесвали границите на възможното и са ги преминали. Тази ми доста наивна теза е подкрепена и от Ал. Симов, който вече разказва "приказки за лошите", подсказвайки ни, че сега тактиката е да се намалят загубите, понеже на пилотите хич няма да им харесва да са "подвижни цели". Пропаганда демек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още