IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е свалила руски изтребител на границата със Сирия

Москва потвърждава, че става дума за Су-24 руско производство

11:06 | 24.11.15 г. 78
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Архивна снимка на руския Су-24. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Архивна снимка на руския Су-24. Снимка: Ройтерс 

Турция е свалила чужд изтребител на границата със Сирия, след като машината е нарушила въздушното пространство на страната, предаде CNN Turk. Самолетът се е разбил на сирийска територия.

Руското министерство на отбраната е заявило, че сваленият самолет е Су-24 руско производство и принадлежи на руската бойна група в Сирия, съобщи Риа Новости.

Агенцията цитира представител на ведомството, според когото Русия може да докаже, че през цялото време машината е била в небето над Сирия и не е нарушила турското въздушно пространство. От турската армия твърдят, че са предупредили нарушителя, преди да открият стрелба. Говорител на турската армия пояснява, че изтребителят е получил три предупрежения, преди да бъде обстрелван. Според данните турските машини, които са прихванали руския самолет, са от типа F-16. Според руски военни обаче самолетът е свален със стрелба от земята, докато се е намирал на височина от 6000 метра. 

Кадри, разпространени от Анадолската информационна агенция, показват, че двамата пилоти на бойния самолет са катапултирали.

Репортер на CNN Turk в района твърди, че хеликоптери издирват пилотите, чуват се изстрели, а единият от пилотите вероятно е пленен от етнически турци от Сирия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 13 rate down comment 11
misanthrope
преди 8 години
:) Каква е разликата между теб, който мразиш турците, защото са турци и джихадистите, които мразят не-мюсюлманите, защото не са мюсюлмани?Разликата е, че на тях им промиват мозъците имамите, а на теб пропагандната машина на социализЪма така ти го е промила, че още ти държи.Май трябва да си спомниш какво е отношението на Левски към турците, че после да кажеш дали той е бил българин по твоя критерий
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 6
misanthrope
преди 8 години
Мави, стига бе брат. Ти, доколкото знам си на възраст човек. Още ли вярваш в добрите и лошите и че руснаците са добрите и искат да унищожат ИДИЛ а турците са лошите и ги хранят? Ситуацията в региона според мен е такава:ИДИЛ е изпуснат дух от бутилката (бих се съгласил, че поне индиректно създадена от САЩ) . Всички ( и Русия и САЩ и Турция) искат да го върнат обратно.2) Русия варди Аасад, защото чрез него има влияние в региона и това е обяснимо и даже оправдано - всеки си варди интереса3) Турция и САЩ искат да съборят Асад за да изтикат Русия от региона4) Кюрдите са трън в *** на Турция, защото хем са срещу ИДИЛ и Аасад и са на терен, и са организирани, което ги прави перфектен съюзник на САЩ и Турция, хем пък ако успеят, ще отцепят половин Турция и ще си направят Кюрдистан. Та Турците са в доста кофти ситуация и се чудят как да го избалансират - малко с Руснаците, малко с американците и да си изиграят картите за да са фактор там и да не дадат Кюрдистан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 15 rate down comment 9
Стефчо
преди 8 години
е за това говорим - 98 км. от границата на Турция не е под техен контрол. И това при армия от 650 000 щика. А Европа ще ги приема в Евросъюза, ще им плаща 3,3 млрд. бежански рекет и ще им дава Шенген, а те ще изпълняват поръчки на Чичо ви Сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 24 rate down comment 11
Стефчо
преди 8 години
доживяхме и това, хора дето пишат на български /не казвам, че са българи/ да тръгнат да защитават Турция. Келемета недни, айде да ходете да поднасяте цветя на загиналите турски аскери за освобождението на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 15 rate down comment 14
michaelis12
преди 8 години
мда племето е малко късогледо и не вижда, че Сашови искат да ги вкарат Руснаците във война независимо с кой. С Укрия не се получи, сега ше видим с тези р.езняците какво ще стане. А защо САЩа като са ербапи не отиде да свалят те лично един руски самолет ? и да свърши филма за 30 мин. че ми писва от американското племе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 4
comet
преди 8 години
Ето навлизането според турците, което дори да е такова, е пренебрежимо малко в сравнение с реакцията (на военните от територията на Турция), защото такава реакция взривява опитите за политическо и икономическо приятелство между Рисия и Турция.https://news.mail.ru/politics/24064566/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 10
misanthrope
преди 8 години
Ами първо не зная колко турски самолети нарушават гръцкото пространство. Второ, ако не ги свалят, значи ги е страх. Трето, това, каква щяла да е реакцията на Русия ако са били над Турция са си някакви твои конспирации че не били заплашвали, според мен просто ще отричат както и правят.Четвърто, за какво са били в Турция никой не може да знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 17 rate down comment 10
misanthrope
преди 8 години
Импе, извинявай ама за какво сервилничене става въпрос, когато чужди военни навлизат без разрешение на територията на страната ти? Смяташ ли, че ако турски изтребител навлезе в България и нашите го свитнат, това ще е сервилничене на Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 18 rate down comment 17
Императорът
преди 8 години
Летящия сокол не знам дали се усеща каква опасна игра играе, сервилничейки на американците. Путин ако се ядоса, може да го заличи за 10 минути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 17
bgMan
преди 8 години
Наистина по подобен начин са започвали големите войни но не мисля че точно този инцидент ще доведе до война. СУ 24 е доста стар модел, който отдавна е свален от експлоатация в повечето страни, в които е бил на въоръжение. Пилотите скачат преди самолета да е ударен от ракета. Контролиран руски експеримент.Мисля че просто руснаците умишлено провокират турците и ги пробват докъде са готови да стигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още