IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е свалила руски изтребител на границата със Сирия

Москва потвърждава, че става дума за Су-24 руско производство

11:06 | 24.11.15 г. 78
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Архивна снимка на руския Су-24. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Архивна снимка на руския Су-24. Снимка: Ройтерс 

Турция е свалила чужд изтребител на границата със Сирия, след като машината е нарушила въздушното пространство на страната, предаде CNN Turk. Самолетът се е разбил на сирийска територия.

Руското министерство на отбраната е заявило, че сваленият самолет е Су-24 руско производство и принадлежи на руската бойна група в Сирия, съобщи Риа Новости.

Агенцията цитира представител на ведомството, според когото Русия може да докаже, че през цялото време машината е била в небето над Сирия и не е нарушила турското въздушно пространство. От турската армия твърдят, че са предупредили нарушителя, преди да открият стрелба. Говорител на турската армия пояснява, че изтребителят е получил три предупрежения, преди да бъде обстрелван. Според данните турските машини, които са прихванали руския самолет, са от типа F-16. Според руски военни обаче самолетът е свален със стрелба от земята, докато се е намирал на височина от 6000 метра. 

Кадри, разпространени от Анадолската информационна агенция, показват, че двамата пилоти на бойния самолет са катапултирали.

Репортер на CNN Turk в района твърди, че хеликоптери издирват пилотите, чуват се изстрели, а единият от пилотите вероятно е пленен от етнически турци от Сирия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 19 rate down comment 11
0pk
преди 8 години
Ти ще фанеш ли автомата да ходиш да защитаваш НАТО-вска Турция от Руския агресор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 16 rate down comment 9
misanthrope
преди 8 години
Е кво ми говориш за национални интереси тогава, като сам си признаваш, че избираш по убеждения и те са - Русия. Тоест, ти си един национален предател, който сляпо ще застане на страната на Русия, дори да разбира, че в текущата ситуация това не е добре за България. Нямало било начин казваш. Значи просто си избираш чий 3aдник да целуваш и почваш. Ти си си избрал руския го целуваш пламенно. Е това не мога да разбера. Като смяташ, че трябва да целуваме нечий зaдник, добре, разбирам ама поне не влагай такова усърдие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 14 rate down comment 6
ДХДО
преди 8 години
На такива незначителни образуваня, като нашата държавица, когато решат да си съюзничат с туркия и нато, не тр да им се изплъзва от вниманието съдбата на Кипър ... уви нищо не е всъстояние да ме убеди, че стакива "съюзници" ни чака нещо по-приятно като предстоящ сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 14 rate down comment 12
misanthrope
преди 8 години
На този етап, нашия интерес е там да се установи траен мир, и не ни пука особено кой ще ги нагази. В по-далечно бъдеще, в момента сме част от ЕС и НАТО и сме съюзници на САЩ. Това означава, че при тяхна доминация имаме по-голям шанс да се включим в евентуално следвоенно възстановяване на страната, отколкото при руска доминация. Що се отнася до това, дали симпатизирам на Ердоган, не бих могъл да се изкажа компетентно, тъй като не съм дотолкова запознат с турския вътрешнополитически живот. Предвид че се Ердоган тегли към засилване ролята на религията в Турция, би следвало по-скоро да съм против него. Всичко това обаче няма нищо общо с това, че не мога да подкрепям наглото нарушаване на национални граници от Русия, както в Украйна, така и в Турция, така и в Грузия преди няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Е логично. То оставаше да пристигне ни лук ял, и да се изцелува с Ердоган
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 11 rate down comment 2
balkando
преди 8 години
Така е. Неслучайно се споменава за тюркски малцинствени групи. Според мен обаче, те не се бият сами. 90% съм сигурен, че има турски спец.части, може би преоблечени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 2
comet
преди 8 години
"Лаврьов отменя утрешното си посещението в Турция.The Russian Foreign Minister, Sergei Lavrov, has reportedly cancelled his visit to Turkey following the incident.He was due to travel to Ankara tomorrow to discuss strategy in Syria and attend a meeting of the Turkish-Russian high-level cooperation council."http://***.independent.co.uk/news/world/europe/russian-plane-shot-down-live-russian-defence-minister-confirms-jet-shot-down-by-turkey-latest-a6746256.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
В това има смисъл, с малки забележки 1) Ако е стреляно от земята, едва ли е от турска територия, но може да е от турски малцинствени групи, действащи на сирийска територия,които Турция се опитва да покрие, за да не станат обект на мощен ответен удар от Русия2) Дали са ИДИЛ или са не-ИДИЛ анти-Асад, също не е ясно но иначе има много смисъл в идеята, Турция да поема вината за инцидента за да защити истинските стрелци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 12 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
п.п. Съществува и втора възможност - турски части да са на територията на Сирия, и за това да е свален самолета. Ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 18 rate down comment 3
balkando
преди 8 години
Просто ще гледам как ще се развият преговорите за газа между Русия и Турция оттук нататък. Това ще покаже за какво иде реч. С твърдението, че са стреляли от самолети, турците може да се опитват да прикрият бази на ИД на своя територия. Мисля че турските ВВС и ПВС не биха стреляли срещу руски самолет, дори да се е отклонил малко в тяхна територия. От база ИДИЛ на турска територия обаче биха го направили, за да се спасят от бомбардировка. Освен това руснаците не биха излъгали за две неща едновременно - откъде е стреляно и че не е нарушавано турското пространство. Така че, според мен, Турция ще търси подкрепа от САЩ и НАТО в спора. Ако е така, преговорите за газа ще се променят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още