IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в британското производство се забавя през ноември

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава до 53,7 пункта, а миналия месец стойността му беше 55,2 пункта, което беше 16-месечен рекорд

16:39 | 01.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в британския производствен сектор се забавя през ноември, след като записа рязък скок миналия месец, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от частните изследователски компании Markit и CIPS.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава до 53,7 пункта. Миналия месец стойността му беше 55,2 пункта, което беше 16-месечен рекорд. Спадът е по-рязък от това от прогнозите на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, за 53,6 пункта. Все пак стойността е по-висока от средната за годината.

Стойност над 50 пункта говори за експанзия, а под 50 пункта - за свиване. 

„Въпреки че темпът на растеж досега е много скромен, той показва, че производството не оказва чак толкова голям натиск в низходяща посока над икономиката“, казва Роб Добсън, икономист в Markit.

Ройтерс посочва, че изследванията на Markit представят по-добра ситуацията в британската индустрия, отколкото в официалните данни, според които секторът стагнира или се свива от началото на годината.

Услугите са основният двигател на експанзията и тази тенденция трябва да се запази, за да може икономиката да нарасне с 0,6% през последното тримесечие на годината, каквато е целта на правителството.

Изследването на Markit показва, че най-добре се представят производителите на потребителкси стоки, а най-голям ръст в поръчките за износ се наблюдава от САЩ, Германия, Близкия изток и Източна Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още