IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Румъния запази основния лихвен процент без промяна

Турбуленцията на развиващите се пазари и рисковете от продължителна дефлация помрачават перспективите пред икономиката

16:03 | 07.01.16 г.
Централната банка на Румъния запази основния лихвен процент без промяна

Централната банка на Румъния запази основния си лихвен процент без промяна за пети пореден път и възстанови облекчаването на задължителните резерви на банките, тъй като турбуленцията на развиващите се пазари и рисковете от продължителна дефлация помрачават перспективите пред една от най-бързо разрастващите се икономики на Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

Основният лихвен процент ще остане на рекордно ниско ниво от 1,75%, се посочва в изявление от четвъртък, което съвпада с прогнозите на 15 от 16 икономисти в анкета на Bloomberg. Банката намали задължителните резерви за задължения в чужди валути до 12% от 14%, запазвайки тези за депозити в румънски леи на ниво от 8%.

Втората най-бедна икономика в ЕС, в която предстоят избори тази година, след падането на правителството през ноември, е изправена пред няколко предизвикателства, изискващи противоречиви реакции от централната банка. Намаляването на данъка върху печалбата този месец носи риск да се разшири най-големият спад на потребителските цени от комунизма насам, докато в същото време кредитополучателите подклаждат безпрецедентен местен кредитен бум. Като допълнително усложнение, инвеститорите излизат от развиващите се страни заради забавянето на икономиката на Китай.

„Вместо да изпитва опасения, че намаляването на данъците може да накара дефлацията да се задълбочи, смятаме, че бордът на централната банка вероятно се притеснява много по-сериозно за влиянието върху местното търсене“, и по-специално за прегряване, казва Уилям Джаксън, икономист в Capital Economics в Лондон. „В същото време перспективите от неотдавнашния ръст на инвеститори, избягващи риска към развиващите се пазари, както и крехката вътрешна политическа ситуация, означават, че управителният съвет вероятно ще действа внимателно“.

Румънската лея, която изгуби почти 1% спрямо еврото миналата година, поевтиня с по-малко от 0,1% след решението на централната банка. Валутите на развиващите се пазари се сриват, а акциите удариха 6-годишно дъно в четвъртък, след като Китай наложи най-голямото понижение на референтния лихвен процент на юана от август насам.

Потребителските цени в Румъния са се понижили с 1,1% през ноември на годишна база, спадайки за шести пореден месец. Гуверньорът на банката Мугур Исареску заяви, че дефлацията, която според него е временен резултат на намаляването на данъка добавена стойност, ще стане положителна в средата на 2016 г. Брутният вътрешен продукт е скочил с  3,6% през третото тримесечие спрямо същото тримесечие миналата година, ускорявайки се от 3,4% през предишните три месеца, в резултат на ръст на продажбите на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още