IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските власти увеличават намесата си на валутните пазари

Овърнайт лихвата на междубанковия пазар в Хонконг достигна 66,82%, което е пет пъти повече в сравнение с рекорда от понеделник

15:12 | 12.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските власти увеличават намесата си на валутните пазари, като изкупуват валутата в Хонконг, което доведе до рекордно повишение в междубанковия лихвен процент (Hibor), съобщава Bloomberg.

Китайската народна банка неколкократно се намеси на офшорния пазар във вторник, смятат източници на агенцията. Юанът (CNH) поскъпна с около 0,7% спрямо долара на хонконгския пазар, като за кратко изравни стойността си с тази на китайската валута, която се търгува в страната (CNY).

Овърнайт лихвата на междубанковия пазар в Хонконг достигна 66,82%, което е пет пъти повече в сравнение с рекорда, достигнат в понеделник, тъй като с намесата си китайската банка намалява предлагането на валутата.

Така регулаторът се опитва да ограничи залозите, че юанът ще се обезцени рязко, както и да свие разликата между валутата на офшорния пазар и тази, която се търгува в страната – условие да бъде приет юанът в кошницата на МВФ.

Усилията за стабилизиране на валутния курс може да успокоят инвеститорите за състоянието на китайската икономика. От друга страна обаче, постоянното оскъпяване на кредитирането на офшорния пазар може да подкопае плановете на Пекин да превърна юана в ключова резервна валута на финансовите пазари.

Турбуленциите през последно време отразяват предизвикателствата пред китайските власти в усилията им да интернационализират валутата и същевременно да запазят контрола над стойността й по време на забавен икономически растеж, посочва Bloomberg.

В Хонконг – най-големият офшорен пазар – депозитите във валутата се понижиха с 14% в сравнение с декември 2014 г., когато беше регистриран рекорд, а емитирането на т.нар. Dim Sum облигации – ценни книжа в юани извън Китай – намалява с 38% през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 7
Иван Митев
преди 8 години
"Китайските власти увеличават намесата си на валутните пазари", защото се страхуват от нещо.Ако четат форума на Инвестор ще знаят, че това нещо е катастрофална стопанска криза заради лошо влияние от тяхна сгрешена парична система.Със запазване на тази държавна грешка не е възможен устойчив успех.За устойчив стопански просперитет е необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още