IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6,5 до 7% ръст – новата икономическа цел пред Китай

За първи път властите в страната назовават диапазон за планирания икономически растеж, а не конкретна стойност

17:37 | 03.02.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските власти очакват, че втората по големина икономика в света ще нарасне през тази година с между 6,5 и 7%. Това обяви председателят на Държавния комитет по въпросите на развитието и реформите Сю Шаошъ, цитиран от Ройтерс. Така икономическият растеж може да се окаже на нивото от миналата година, когато БВП нарасна по държавни данни с 6,9%.

Китай фокусира инвестициите си към структурни промени - това включва разширяване на инфраструктурата в Централен и Западен Китай, както и насърчаването на образователни и здравни системи, поясни Сю. Сред положителните фактори той открои състоянието на пазара на труда и постоянното увеличение на доходите на населението. 

Въпреки това той призна, че натискът надолу върху икономиката ще продължи и тази година. Все пак според него Китай ще може да постигне целевия си растеж, ако успее да създаде достатъчно работни места и да поддържа стабилни цените. Сю добави, че правителствата на всички нива ще работят, за да се справят с безработицата и да ѝ попречат да засегне социалната стабилност.

С новата цел за растеж китайската администрация за първи път назовава диапазон, а не конкретна точна стойност.

В момента китайската икономика е в процес на трансформация. Властите искат да постигнат по-малко зависимост от износа и индустрията за сметка на потреблението и сектора на услугите. Това върви ръка за ръка с по-слаб икономически растеж, отколкото през предишни години. Като част от тази реформа Китай промени през лятото своята политика за валутния курс, сега юанът е много по-волатилен.

За 2015 година бе заложен икономически растеж от "около 7 процента", като китайската икономика нарасна с 6,9 на сто, което е най-слабото й представяне от 25 години. Някои икономисти са на мнение, че реалният растеж е още по-малък.

В същото време ситуацията с важния за Китай сектор на услугите очевидно се подобрява през януари. Издаваният от финансовото списание Caixin барометър отчита нарастване от 50,2 до 52,4 пункта. Това е най-високото ниво от шест месеца насам.

Индикаторът за общата икономика, който включва и индустрията, се повишава от 49,4 до 50,1 пункта. При стойност над 50 пункта индикаторът сигнализира за ускорение на икономическата активност.

„Като цяло секторът на услугите се оказва до голяма степен стабилен", коментират информацията анализатори от HSBC Trinkaus. Все пак според тях това не е достатъчно, за да компенсира настоящата слабост в производствения сектор. „Ето защо за първата половина на годината ние очакваме по-нататъшно забавяне на китайската икономика към годишен темп от 6,5 на сто“.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
По същина стопанската ситуация в Китай е както в България 1994/1995 г.Икономическият ръст помага, но не спасява от ескалиране на актуална стопанска криза.При запазване на сгрешената китайска парична система последиците в Китай ще са подобни на тези в България през 1996/1997 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
nobel
преди 8 години
Е такива статии обичам аз. Когато се пише само за Китай, все едно Китай е някъде на друга планета. Едно време си мислех, че е по-добре да не се пише отделна статия само за Китай, а да се посочат едновременно с това какви са целите, амбициите и прогнозите и за останалите икономики по света. Отдавна, например, не сме казвали нищо за икономиката на Япония, въпреки, че тя е значително по-голяма от икономиката на Германия и поне теоретически би следвало да оказва значително влияние. Защо сега не напишете още една статия, в която да кажете - целите на Китай са такива, а целите на Бразилия, Германия, Италия, Франция, Испания, Португалия, Гърция,Аржентина, Канада, както и на САМИТЕ съединени щати са едикакви си. Страх ли ви е да напишете такава статия. Прави сте. На ваше място и аз бих се страхувал. Защото процентите в целия останал свят са толкова смешни и жалки. Пишете смело само за Китай. Останалите микроикономики по света, во главе с Щатската така или иначе са вече без никакво значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още