IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в Германия продължава да се влошава

Индексът на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в Манхайм се понижава от 10,2 пункта през януари до един пункт през февруари

14:30 | 16.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското инвеститорско доверие пада до най-ниското си ниво от октомври 2014 г. на фона на поевтиняването на европейските акции миналата седмица, спадащото доверие в банките на Стария континент и опасенията за китайската икономика.

Индексът на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в Манхайм се понижава от 10,2 пункта през януари до един пункт през февруари, посочва Bloomberg. През декември стойността беше 16,1 пункта.

Измерителят дава информация за нагласите на инвеститорите и анализаторите и по този начин опитва да предвиди икономическите развития през идните шест месеца. Средната прогноза в проучването на Bloomberg беше за спад до 0 пункта. 

„Надвисналото забавяне на световната икономика и неясните последици от падащите цени на петрола натежават над индикатора на ZEW за икономическите нагласи“, казва Саша Щефен, директор на звеното за изследване на международните финанси и финансовия мениджмънт в Центъра в Манхайм. „Предвид тези развития опасенията за повишен риск от фалити вече предизвикаха поевтиняване на акциите и облигациите на много банки в Европа, Япония и САЩ“, допълва той.

Икономическият ръст в Китай се забавя, докато страната е в преход от икономически модел на традиционни индустрии към такъв, основан преди всичко на принципите на свободния пазар. Тази среда натежава на германския износ и намалява доверието.

„Всичко, което идва от чужбина, изглежда опасно“, казва Йенс Крамер, икономист в банката NordLB в Хановер, преди публикуването на индекса. „Ключовият въпрос е, че потребителите и инвеститорите в Германия ще се опасяват за всичко наоколо. Германия няма да оцелее като остров в бурята“, допълва Крамер.

От началото на годината германският бенчмарков индекс DAX се понижи с 15% въпреки сигналите за стабилно вътрешно потребление. Акциите на Deutsche Bank – най-голямата търговска банка във федералната република – поевтиняха с близо 10% на 8 февруари, припомня Bloomberg, но се стабилизираха, след като кредитната институция обяви, че ще изкупува обратно облигации.

В понеделник централната банка Бундесбанк понижи прогнозата си за инфлацията заради подновения спад в цената на петрола. И все пак евтините горива стимулират частното потребление и заедно със стабилния трудов пазар може да допринесат за ускоряването на ръста през първото тримесечие на 2016 г. През периода октомври – декември 2015 г. германската икономика нарасна с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още