IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank изкупува свои облигации

За целта най-голямата германска банка заделя общо 4,76 млрд. евро

17:01 | 12.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата германска банка Deutsche Bank възнамерява да успокои пазарите чрез обратно изкупуване на облигации за милиарди. Банката обяви предложение, насочено към определени необезпечени облигации. По отношение на облигациите в евро е планиран обем от 3 млрд. евро, при доларовите облигации – до 2 млрд. долара. За целта Deutsche Bank заделя общо 4,76 млрд. евро, съобщи банката. 

„Силната ликвидност на банката позволява това изкупуване на ценни книжа, без това да оказва влияние върху плана за издаване на емисии през 2016 г.", се казва в изявление на банката. 

За възможното обратно изкупуване на облигации се спекулира от дни. „Банката използва пазарните условия, за да изкупи обратно тези облигации на атрактивни цени и по този начин да намали дълга си“, поясни главният финансов директор Маркус Шенк в изявление. „Изкупувайки тези облигации на цени под емисионната им стойност, банката реализира печалба". В допълнение банката ще си спести бъдещи лихвени плащания по тези ценни книжа.

От началото на седмицата Deutsche Bank се опитва да успокои разтревожените капиталови пазари. Главният изпълнителен директор Джон Краян писа в писмо до служителите: „Можете да кажете на клиентите, че благодарение на капиталовата си мощ и своята рискова позиция Deutsche Bank е абсолютно солидна". Акциите на Deutsche Bank, подобно на други банковите акции, бяха подложени на силни разпродажби от началото на годината.

Междувременно и германският финансов министър Волфганг Шойбле се изказа положително за решението на Deutsche Bank и я определи като „силна".

„Deutsche Bank... има достатъчно капитал, тя е достатъчно добре позиционирана", заяви политикът на пресконференция след срещата на финансовите министри от ЕС в Брюксел. „Те са взели предпазни мерки, за да направят банката по-устойчива", подчерта той. Но иначе Шойбле показа смущение заради въпросите за ситуацията в банката. „Deutsche Bank  е силна банка и това е просто така", подчерта той.

Борсовите играчи описват изявлението на министъра като доста смущаващо. Ако министър на финансите бъде принуден да се намеси устно по този начин, то това по принцип е ясно предупреждение, се говори на борсата.

Към 16:45 часа акциите се търгуват с ръст от 10,08% до 15,06 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
тея откриха перпетууммобилето като ФЕДа печатат си и цък си купуват издадените "хартии с обещания", еваларка, така може и до безкрая .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още