fallback

Полша няма да се намесва на валутните пазари, увери финансовият министър

Павел Шаламаха посочи, че не смята поевтиняващата злота за опасност

21:31 | 14.04.16 г.

Полското правителство няма планове да се намесва на валутните пазари, тъй като не смята валутния курс за притеснителен, заяви финансовият министър Павел Шаламаха, цитиран от Bloomberg.

Полската злота поевтиня с 0,3% спрямо еврото в четвъртък и за кратко докосна четириседмично дъно от 4,3039 злоти за долар. Валутата е поевтиняла с 0,9 на сто от началото на годината, докато конкурентите й – унгарският форинт и румънската лея – поскъпнаха съответно с 1,26 и 1,12 на сто. 

В миналото полското финансово министерство се намесваше на валутните пазари, като продаваше чуждестранна валута и емитираше облигации, за да овладее отслабването на злотата. Централната банка също понякога се намесваше, за да се справи с колебанията във валутния курс. Шаламаха обаче, който приветства слабата злота, след като кредитният рейтинг на страната беше понижен по-рано тази година, заяви, че не вижда причина да се предприемат действия. „Според мен не е трагедия“, казва той пред Bloomberg

47-годишният Шаламаха се опитва да постигне баланс между спазване на обещанията за повече правителствени разходи и спазване на условията на ЕС за дефицит под 3% от БВП.

Той възнамерява да постигне този баланс, като увеличи събираемостта на данъците като контратежест на допълнителните социални разходи. Кабинетът на премиера Беата Шидло вече въведе допълнителни разходи за детските надбавки и планира да увеличи средствата за здравни грижи за пенсионери. Планирано е и понижение на пенсионната възраст и увеличение на необлагаемия минимум.

Предвид темпа на понижение на дефицита финансовият министър заяви, че няма да е „супероптимистичен като предшествениците си“ и планира по-бавно свиване. През 2017 г. се очаква дефицитът де е близък до тазгодишните нива от 2,8 на сто. Икономиката се очаква да нарасне с 3,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:53 | 09.09.22 г.
fallback