IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Полша запази основната лихва за 13-и пореден месец

Решението идва на фона на най-дългия период с дефлация от 60 години насам

16:41 | 06.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Сградата на Централната банка на Полша във Варшава. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Сградата на Централната банка на Полша във Варшава. Снимка: архив, Ройтерс

Централната банка на Полша не измени основния си лихвен процент за 13-и пореден месец, след като новият Управителен съвет (УС) се противопоставя на очакванията за по-сериозно монетарно разхлабване на фона на най-дългия период с дефлация от 60 години , пише Bloomberg.

10-членният УС остави 7-дневната рефинансираща лихва на рекордно ниските 1,5%. Решението познаха всички 34 анкетирани от агенцията икономисти.

След промяна на ръководството на финансовата институция тази година, при което всички освен двама от членовете на УС бяха сменени, Централната банка на Полша следва курса, като пренебрегва възобновените призиви за парични стимули.

Докато основната лихва е без промяна от март 2015 г., през март 2016 г. годишната дефлация в Полша неочаквано се задълбочи, като сега централната банка предрича, че понижението ще продължи, за да отбележи най-дългия период с дефлация от средата на ХХ век.

След решението полската злота поскъпна спрямо еврото с 0,3% до 4,2558 злоти. Валутата е увеличила стойността си спрямо единните пари с 1,3% през миналия месец. Това я прави третата най-добре представяща се валута сред 24 нейни конкуренти на развиващите се пазари, чието представяне Bloomberg следи.

Всички нови членове на УС са назначени или от управляващата партия „Право и справедливост“, или от съюзника си - президентът Анджей Дуда. Освен това държавният глава ще потърси заместник на гуверньора Марек Белка, чийто мандат изтича през юни. Партията, която дойде на власт през 2015 г. с победи на парламентарните и президентските избори, преди процеса по номинации призова за избор на централни банкери, които ще предпочетат да водят по-хлабав курс на паричната политика, за да стимулират растежа и позволят на Полша да намали безработицата и увеличи работните заплати.

Централната банка, чийто основен мандат е да осигури ценова стабилност чрез таргетиране на инфлацията, не успява да покрие целта си за инфлацията от 2,5% от над три години.

Дефлацията, която се появи през юли 2014 г., не показва признаци на отшумяване. Последните прогнози на централната банка за икономиката и инфлацията сочат, че дефлацията ще остане налице и през третото тримесечие. Икономическият екип на банката намали прогнозата си за дефлацията до 0,4% средно за 2016 г. от предходната оценка за 1,1%. Освен това инфлацията ще доближи долната граница на целта за инфлацията от 1,5% чак в края на следващата година.

Повечето нови членове на УС обаче, които участваха в заседанието на банката в сряда за пръв път, до момента говорят против облекчаване на паричната политика. Само двама намекват, че ще помислят дали да не подкрепят намаляване на лихвите. Ерик Лон смята, че забавяне сред основните търговски партньори на Полша може да бъде достатъчен аргумент за сваляне на лихвата.

Неговият колега Йержи Зизински допуска малка възможност за намаляване на ставката, като предупреждава, че подобен ход няма да направи много за стимулирането на растежа. Други пък смятат, че по-хлабавата политика ще бъде или неприемлива заради пазарната несигурност или неподходяща за стимулиране на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още