IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Полша не измени основния лихвен процент от 1,5%

Управителният съвет взе решението на последното си заседание в текущия си състав

14:39 | 14.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Полша не измени основния лихвен процент от 1,5%

Управителният съвет на Централната банка на Полша остави без промяна основния лихвен процент по време на последното си заседание в сегашния си състав. Ръководството на финансовата институция остава на новия състав решението дали продължителната дефлация и рисковете пред икономическия растеж изискват повече стимули, пише Bloomberg.

7-дневната лихва по рефинансиращите операции остава 1,5%, което съвпадна с прогнозите на 37-те, анкетирани от Bloomberg икономисти.

УС изпълни обещанието си да не променя основната лихва, въпреки че прогнозите на централната банка през последните шест месеца са за по-слаб ръст на икономиката и инфлацията.

Централните банкери приключват 3-годишен цикъл по разхлабване на паричната политика до 1,5% през март, посочвайки, че смяната на състава е една от причините да не се възобновява понижаването на лихвата.

През декември индексът на потребителските цени се оказва на отрицателна територия за 18-и пореден месец. Дефлацията е налице от юли 2014 г. Прогнозата на банката е за инфлация от 1,5%, което е ниската граница на преследваните от институцията 1,5-3,5% за две години.

Разхлабването на паричната политика се очаква, имайки предвид, че партията „Право и справедливост“ спечели изборите на 25 октомври и така се завърна на власт отново след 8 години. А сега политиците ще назначат нов 6-членен състав на УС на банката.

Партията призова за промяна на фокуса на банката към икономическия растеж и поиска от паричните власти да играят по-голяма роля в икономиката.

Сред новото ръководство попада бившият съветник на централната банка Йержи Кропивнички и бившият член на УС Йержи Гатнар, както и професорът по икономика от Warsaw School of Economics Марек Чрзановски. След серия от изслушвания горната камара на парламента одобри кандидатурите им в сряда. Кандидатурите на професора по икономика Грациня Анчипарович от Katowice School of Economics и Ерик Лон От Poznan University of Economics and Business ще бъдат гласувани вот долната камара в петък.

Техният колега от University of Bialystok Хернрик Вноровски ще бъде одобрен от долната камара през този месец. До 9 февруари пък президентът Анжей Дуда ще посочи двете си кандидатури.

До този момент мнозинството от новите централни банкери, водени от Гатнар, Анчипарович и  Кропивнички, коментираха, че не е нужна внезапна промяна на лихвите и подкрепиха идеята за евентуално преразглеждане на този подход във втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още