IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единствената икономика в ЕС, избегнала рецесия след кризата, все пак се е свила

Полша обаче остава страната с най-високия ръст сред всички членки на Евросъюза след фалита на Lehman Brothers

17:11 | 01.03.16 г. 3
Единствената икономика в ЕС, избегнала рецесия след кризата, все пак се е свила

Полша беше единствената икономика в Европейския съюз, която премина през кризата след 2008 г., без да изпадне в рецесия. Ревизирани данни за 2012 г. и 2013 г., публикувани тази седмица, обаче показват, че това не е било точно така, пише Bloomberg.

През последното тримесечие на 2012 г. икономиката всъщност се е свила с 0,3%, а не е отчела нулев ръст, а през първото тримесечие на 2013 г. БВП се е свил с 0,1%, а не расте с 0,2 на сто.

Централноевропейската икономика на стойност 545 милиарда долара обаче остава с най-високия ръст от останалите 27 страни членки след фалита на Lehman Brothers.

Страната е успяла да избегне по-рязко свиване заради милиардите евро под формата на структурни фондове от Европейския съюз, стабилното вътрешно търсене и сравнително ниската задлъжнялост и на населението, и на държавата. Всичко това до известна степен смекчава ефектите от глобалната криза.

Властите във Варшава очакват тази година полската икономика да нарасне с 3,8 на сто, което би било двойно повече от средното прогнозно повишение в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 8 години
Не обичат руснаците щото са ги били на всеки лев крак - То те и немците не ги обичат по същите причини.А колкото до глада бъди сигурен че и в Полша както и в България много голям процент от населението ако ги питаш ще ти кажат че по време на социализма са живели по добре - било е по спокойно образованието и медицинското обслужване са били на по високо равнище и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Работя в сферата на туризма и доста поляци отказват да говорят руски, аз нямам проблем с това, тъй като знам английски само, но едната чистачка се видя в чудо, че тя говори само руски, а тия отказваха да го говорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
soze
преди 8 години
ето защо поляците не се кефят на руснаци. Под руско робство Полша беше бедна и гладна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още