IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша обмисля да отмени двустранните инвестиционни договори със страни от ЕС

Според Полша договорите вдигат правните разходи и увеличават натиска върху правителството по икономически въпроси

16:02 | 26.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Правителството на Полша обмисля отмяната на двустранните инвестиционни споразумения с други страни членки на Европейския съюз (ЕС), заявявайки, че подобни договори вдигат правните разходи и се използват за увеличаване на „натиска“ върху правителството във Варшава по икономически въпроси, съобщава Bloomberg.

Специални инструменти за защита на инвестициите, използвани особено в края на 80-те и 90-те години, когато доверието в Полша и правната ѝ система беше слабо, вече не са нужни, се посочва в изявление от финансовото министерство в четвъртък. Двустранните инвестиционни споразумения предвиждат решаването на спорове чрез международен арбитраж, а не чрез полските съдилища.

Обявлението идва, след като тримесечното правителство на Полша попадна в сблъсък с Европейския съюз, който проверява дали управляващата партия се придържа към демократичните стандарти, както и с кредитните агенции, след като Standard & Poor този месец понижи кредитния рейтинг на страната. Правителството вбеси едрия бизнес, включително чуждите инвеститори, срещу които има обвинения, че не споделят печалбата си с поляците, като повиши данъците за банките и планира да направи същото за търговците на дребно.

„Ако правителството реши да отмени тези споразумения, това ще бъде направено в съотвествие с международното право и добрата практика“, казва правителството в изявление по електронната поща. „Арбитражните производства често се използват като допълнителен елемент за натиск върху Полша в икономическо отношение“.

Заместник министър-председателят Матеуш Моравиецки този месец определи двустранните инвестиционни договори като правен риск при дискусиите на правителството за принуждаване на банките да конвертират деноминираните си в чужда валута заеми, което може да струва на индустрията милиарди злоти. По-голямата част от активите на полските банки са собственост на чужди кредитори, включително Banco Santander SA, Commerzbank AG и Banco Comercial Portugues SA.

“За това правителство чуждите инвестиции не са приоритет и подобни договори може да вържат ръцете му до известна степен“, казва Пьотр Паленик, анализатор в базираната във Варшава ING Bank Slaski.

Като член на ЕС от 2004 г. насам Полша е достигнала „ниво на демокрация“, което гарантира, че съдилищата ѝ не са зависими от политическо влияние и където чуждите инвеститори не се нуждаят от подобни привилегии, заяви заместник-министърът на финансите Миколай Вилд, цитиран от информационна агенция РАР.

Полша, която има двустранни инвестиционни договори с 60 страни, в момента води 11 арбитражни дела по подобни споразумения, като исковете са общо за 9 млрд. злоти (2,3 млрд. долара), казва министерството. Прекратяването на тези споразумения няма да влезе в сила веднага, тъй като много от споразуменията гарантират защита на инвестициите за години след анулирането им. В случая с Германия този срок е 20 години, а подобни договори с Франция и Холандия предвиждат по 15 години, сочат данни на уебсайта на полската агенция за чуждестранни инвестиции.

Обявлението идва една седмица, след като правителството разкри няколкогодишен инвестиционен план за 250 млрд. долара, целящ ускоряване на икономическия растеж.

„Исковете на инвеститорите, подобно на всички останали бизнесмени, действащи в Полша, ще бъдат разглеждани по определени закони“, казва Вилд. „Това невинаги е така при арбитража“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още