IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анджей Дуда: Полша все още е проевропейска

Бизнес интересите не трябва да доминират над европейските ценности, пише полският президент в статия за Financial Times

09:43 | 18.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През последните няколко седмици в Полша имаше серия антиправителствени протести. Като всяка добре функционираща демокрация вярваме, че всички участници имат правото да дадат свободно израз на недоволството си, пише полският президент Анджей Дуда в цитирана от БТА статия за британския Financial Times.

Според полския президент в частните и обществените медии плурализмът сега е не само стандартна практика, той процъфтява. Можете яростно да нападате правителството, ако искате или да го защитите. „Можете да подкрепите квотите за разселване на имигранти или да разкритикувате самата идея. Демокрацията и свободата на медиите в Полша не са застрашени“, пише Дуда. 

„Ние ще си останем проевропейци. Полша иска да запази приятелството и ползотворните отношения с всички партньори в Европа. Това важи особено за Германия, предвид географската ни близост и успешното политическо и икономическо сътрудничество в последно време. Аз съм дълбоко разтревожен заради неотдавнашните терористични атаки, отнели живота на толкова много невинни европейци. За европейските лидери трябва да бъде приоритет това да накарат европейците да се почувстват отново в безопасност. Трябва ни открит дебат как да се справим с неконтролираната масова имиграция. Но на първо място трябва да затегнем външните си граници и Полша изпълнява това си задължение.

Не на последно място, не можем да забравим за една друга задаваща се заплаха. През последните години ставаме свидетели на това как един от съседите ни води агресивна външна политика. Отношенията на ЕС със страни, които нарушават международното право, трябва да бъдат възприемани като тест за солидарност за всички държави членки. Няма да се отметна от вярването си, че бизнес интересите не трябва да доминират над европейските ценности“, пише още полският президент.

Припомняме, че в последните дни на декември полският парламент прие законодателни промени, според които мандатът на членовете на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно. Промените предвиждат също въпросът за назначаването и уволняването на ръководителите на обществените медии в страната да бъде решаван от министъра на държавното съкровище.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
"Няма да се отметна от вярването си, че бизнес интересите не трябва да доминират над европейските ценности, пише още полският президент."Точно така! Fu^ck the business! Вас ви хранят Йелън и Драги, дреме ви на шмайзера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Не знаех, че Полша и САЩ са съседи!Иначе, за кой съсед агресивен може да говори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Кажете ги тия европейски ценности най-накрая!То ЕС умира, ние така и не разбрахме ценностите му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още