fallback

Силуанов: Рублата ще остане стабилна при средна цена на петрола 40 долара

Прогнозата на министъра на финансите на Русия е за следващите три години

16:50 | 14.05.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Курсът на рублата ще остане стабилен в близките три години при условие, че средногодишната цена на петрола е на ниво 40 долара за барел, заяви руският министър на финансите Антон Силуанов, цитиран от РБК. Според него в края на тази година руската икономика ще започне да расте.

„Планираме цена на нефта от порядъка на 40 долара за барел за три години напред. Изхождаме от това, когато имаме предвид рублата. Равновесието няма да се променя сериозно при тази прогнозна цена на петрола“, каза Силуанов.

По думите му като цяло руската икономика се е адаптирала към новите условия и в края на годината може да се очаква растеж. 

Силуанов посочва, че преди няколко години в руската икономика е доминирал износът на стоки. „Сега е обратното: надделяват отраслите, които произвеждат продукция с добавена стойност“, казва той.

Министърът на финансите посочва, че удържането на дефицита на ниво 3% от БВП няма да е проста задача. Той очаква тази година постъпленията във федералния бюджет от акцизи на алкохолни напитки да нараснат с 10%. Правителството се нуждае от още над 100 милиарда рубли (около 1,5 млрд. долара), за да осъществи в пълния обем мерките за подкрепа на икономиката през 2016 г., казва Силуанов.

По-рано тази седмица Европейската банка за възстановяване и развитие поднови прогнозата си за Русия и очаква ниските цени на петрола и липсата на инвестиции да доведат до продължителна рецесия през 2016 г. Експертите очакват през тази година руската икономика да се свие с 1,2 на сто, а през 2017 г. да се върне към растежа. През миналата година БВП на Русия се сви с 3,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
fallback