IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse: Инвеститорите отново започват да поглеждат към Русия

През последните месеци няма голям приток на капитали, но на руските фондови пазари, както и при рублата, се наблюдават подобрения

08:10 | 12.04.16 г. 1
<p>
	&nbsp;Анна Ваананен, директор на руския инвестиционен фонд на Credit Suisse. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Анна Ваананен, директор на руския инвестиционен фонд на Credit Suisse. Снимка: Ройтерс

Инвеститорите отново започват да поглеждат към Русия, след като преди две години намалиха експозицията си към този пазар заради геополитическите напрежения. Това заяви Анна Ваананен, директор на руския инвестиционен фонд на Credit Suisse на стойност 60 милиона долара, цитирана от Ройтерс.

През последните месеци няма голям приток на капитали, но на руските фондови пазари, както и при рублата, се наблюдават подобрения.

„Същите хора, които виждам за пръв път от две години, днес ме питат какво става с руския пазар. Мисля, че има истинска промяна“, казва Ваананен.

Най-големите инвестиции на фонда са в Сбербанк, търговецът на дребно Магнит, Лукойл, най-голямата търсачка Яндекс и най-големия мобилен оператор МТС.

Към края на март фондът има брутна възвращаемост от 7,4% от началото на годината, но през последните три години се наблюдава понижение от 9,9 на сто. 

Както и на редица други развиващи се пазари, руските ценни книжа се подобриха след колебливото начало на годината. Московският индекс RTS, деноминиран в долара, се повиши с 45% от дъното, достигнато през януари заради по-високите цени на петрола и поскъпващата рубла. Индексът MICEX в рубли е с 19% над януарските нива.

Въпреки че икономическите санкции и слабата икономика в Русия държаха инвеститорите далеч през последните две година, цената на петрола – основната стока за износ – се стабилизира през последните няколко седмица. Освен това някои западни инвеститори изразяват надежда, че санкциите ще бъдат смекчени през идните месеци.

Ваананен прогнозира, че руската икономика ще достигне дъното през второто тримесечие и ще започне постепенно да се възстановява, стимулирана от понижаващата се инфлация и лихвени проценти и подобряващото се потребителско доверие.

„Въпреки икономическото забавяне държавата все още харчи в сфери, които ще задвижат потреблението и по този начин ще създадат възможности за миноритарни инвеститори“, допълва тя.

„Ако погледнем бюджетните разходи, те предоставят възможност, защото голяма част от тях отиват в пенсии, заплати в публичния сектор и армията, където също става въпрос за много възнаграждения, така че всички тези пари отиват към потреблението“, казва Ваананен. Тя очаква консолидирането да се ускори в сектори като търговията на дребно с хранителни продукти, информационните технологии, транспорта, жилищното строителство, тъй като компаниите печелят пазарен дял за сметка на своите най-слаби конкуренти, които пък пострадаха от липса на капитали през последните две години.

Според Ваананен акциите на частните компании износителки, най-вече при металите и минното дело, които не плащат високи данъци, може да станат привлекателни за инвеститорите на дребно.

Тя е по-предпазлива за петролния и газовия сектор, които са основният източник на средства за държавата, тъй като 30% от приходите им отиват за данъци. Това ограничава възможността за изплащане на дивиденти към инвеститорите на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
какво стана с фалита ? Треа да питам гошката, data и Стоеня че те много ги разбираха тея неща с "фалитите" .... :)) Не слушат дедо си ей тц тц тц .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още