IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: Русия е готова да обсъди замразяване на добива на петрол

Икономическото министерство намали прогнозата си за цената на петрола през тази и следващата година

16:50 | 08.04.16 г. 2
Новак: Русия е готова да обсъди замразяване на добива на петрол

Енергийното министерство на Русия е готово да разгледа предложение за замразяване на добива на петрол на нивата от "февруари - март". Това коментира ресорният министър Александър Новак по време на брифиниг, съобщава ТАСС.

"Ако такива предложения постъпят, ще ги разгледаме", каза той.

В началото на април статистиката показа, че добивът на петрол в Русия се увеличава с 3,1% през първото тримесечие спрямо началото на 2015 година. През февруари почти няма промяна от миналата година, но през март увеличението е в рамките на 2,1 на сто.

На 17 април в Доха пък ще има среща на представителите на ОПЕК и страните, добиващи петрол, извън картела. На нея ще бъдат обсъдени мерки за запазване на цените на суровината на световните пазари. 

Междувременно министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев съобщи пред журналисти, че министерството актуализира своята прогноза за цената на петрола през тази година - до 40 долара за барел.

Променена е прогнозата и за 2017 година - до 45 долара за барел.

Новата прогноза ще бъде внесена за обсъждане в правителството през този месец. В бюджета на Русия за тази година е заложена цена от 50 долара за барел и 52 долара за барел през 2017 година.

Прогнозната инфлация е 6,4 на сто, а ръстът на брутния вътрешен продукт - 0,7 на сто.

Случващото се на петролните пазари можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
nobel
преди 8 години
Ами естествено. Това е с шистовия петрол е най-успешният ход на американците. Свалиха цените на петрола до такива нива, че вече за никакъв картел не може и дума да става. Сега има само губещи. Сред производителите на петрол. И дори ниската цена НЕ УСПЯ да предизвика ръст в икономиката - нещо, което толкова много се очакваше и толкова много се мечтаеше. Тотален и ПЪЛЕН ПРОВАЛ. Отвсякъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Просто можете *** :) ОПЕК е пред разпад, картелната политика с петрола приключи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още