IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кувейт: Има признаци за постигане на споразумение за замразяване на петрола

Ротационният председател на ОПЕК вижда баланс между предлагането и търсенето през втората половина на годината

16:10 | 05.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Всички признаци сочат, че срещата на страните членки на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) и на държави извън картела на 17 април в Доха ще доведе до предварително споразумение за замразяване на добива на петрол, заяви кувейтският ротационен председател на ОПЕК Науал ал-Фузая във вторник.

В изказване от петролното министерство Фузая каза още, че очаква петролният пазар да постигне баланс между предлагането и търсенето през втората половина на годината.

Очаква се цената на петрола сорт Брент, която сега е на ниво от 37,42 долара за барел, да бъде средно между 45 долара и 60 долара за барел през второто полумесечие на годината и до 2018 г., добави тя.

Фузая не конкретизира кои са признаците, които сигнализират постигането на споразумение в Доха, но заяви, че производителите може да договорят замразяване на добива си на нивата от февруари или на средно ниво от януари и февруари. Първоначалното предложение на Саудитска Арабия, Катар, Русия и Венецуела бе за замразяване на нивата от януари.

По отношение на плановете на Иран за повишаване на добива на петрол, от които Техеран заяви, че няма да се откаже, Фузая каза, че по-високото производство от Иран само по себе си не е проблем. Според нея способността на Иран да продаде това допълнително количество на презаситен пазар на фона на слабо търсене е истинският проблем.

Повече по темата - в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Още за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още