IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия планира мащабни икономически реформи

Целта е мерките да осигурят допълнителни 100 млрд. долара годишно до 2020 г.

16:23 | 04.04.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големите икономически реформи в историята на Саудитска Арабия ще ускорят съкращаването на субсидиите и ще включват повече данъци. Планът е да се разпредели равномерно бремето на ниските цени на петрола сред населението, което е свикнало със щедра държава, пише Bloomberg.

В петчасово интервю за телевизията миналата седмица принц Мохамед бин Салман заяви, че мерките ще осигурят допълнителни 100 милиарда долара годишно до 2020 г. , което е тройно повече от приходите, които не идват от износ на петрола и което би трябвало да балансира бюджета.

„Това е голям пакет с програми, който трябва да преструктурира секторите източници на приходи“, казва престолонаследникът, който е министър на отбраната и председател на Съвета по въпросите на икономиката и развитието.

По предварителни данни приходите от секторите извън петролната индустрия са нараснали с 35% до 163,5 милиарда риала (44 милиарда долара). 

Bloomberg посочва, че това е радикална промяна в страна, изградена от петродолари, след като за пръв път се открива саудитски петрол преди близо 80 години.

Макар че няма планове за данъчно облагане на доходите, политиките на принц Мохамед бин Салман ще сближат Саудитска Арабия с останалия свят, където правителствата разчитат на данъци, за да финансират разходите си.

По думите му се обмислят повече мерки за преструктуриране на субсидиите, въвеждане на ДДС, както и данък върху енергията и напитките със съдържание на захар и луксозните стоки.

Стратегията ще допълни плана за продажба на дял в държавната енергийна компания Saudi Aramco и създаване на най-големия в света суверенен фонд. Стъпките трябва да намалят зависимостта на монархията от приходите от петрол.

Властите в Рияд планират още да увеличат дълговете си, за да подпомогнат финансирането на разходите и да експериментират, като емитират облигации в долари по-късно тази година.

ДДС ще осигури около 10 милиарда долара годишно до 2020 г., а преструктурирането на субсидиите би трябвало да генерира над 30 милиарда долара годишно, казва принц Мохамед бин Салман.

Обсъжда се и план, подобен на зелената карта в САЩ, който да позволи на работодателите да наемат чуждестранни служители над позволената квота, като плащат такса, която може да осигури 10 милиарда долара годишно.

Предишни лидери в Саудитска Арабия избягваха радикални мерки за диверсифициране на източниците на приходи, тъй като се опасяваха от остра ответна реакция от консервативното общество. Досега държавните разходи, работните места и субсидиите гарантираха плавния ход на икономиката.

Младежката безработица в страната е една от най-високите в света, а икономическият растеж се очаква да се забави до 1,5% тази година, което би било най-лошото представяне от 2009 г. насам.

В момента в Саудитска Арабия няма данъци върху доходите. Правителството започна да увеличава цените на горивата и комуналните услуги в края на миналата година, като цената на бензина беше вдигната с 50%. Така в края на март цената за литър бензин беше 26 щатски цента, което е второто най-евтино ниво след Кувейт.

Според принц Мохамед бин Салман мерките от миналата година са довели до успешно намаляване на бюджетния дефицит до по-малко от 100 милиарда долара, а е можело да достигне 250 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
вчера като се ровех в тубата глей попаднах на тея Камилите Drifting те били големи откачалки бе ..... не признават магистрали там други участници на пътя неа такива работи само *** газ до ламарината ..... :))Drift 2015 - The Best--D.K.H (Saudi Arabia) https://***.youtube.com/watch?v=kTgtkRO1Ohc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Kамилите с това искат да кажат на американските си "братя", че за в бъдеще нема да могат да си печатат толкоз много, защото май нема да продават в само долари след като им набедиха главния им Шаман и съседа им с офшорите ерата с долара приключва аз поне така го разбирам. ... :)) С 2.7 трилиона кинта а са само 30 млн. тарамбуки все ше оцелеят, то жълтите имат 4 трилиона а са 1.6 млрд мравки та смятай ...... Американците отекоха с еврейските им схеми ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Тия дали ше са от ония дето инвестират трилони в ядрена енергетика, или ще го карат на слънце и камили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Обяснил съм за петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Освен петролната катастрофа има още две планетарни катастрофисистемната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445Писал съм от къде да се вземат парите - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034,и в какво да се инвестират - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085за да има и растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447,и за да се избегнат 3-те планетарни катастрофи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още