IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия влиза във водеща роля на жилищния пазар в страната

Кралството ще насърчава кредитирането и ще привлича чуждестранни инвеститори

12:50 | 04.04.16 г.
Саудитска Арабия влиза във водеща роля на жилищния пазар в страната

Саудитска Арабия приема безпрецедентна роля във финансирането на жилищния пазар и строителството на фона на усилията на страната да съживи плановете за изграждането на повече от 1 млн. жилища и да направи собствеността на имот по-достъпна, пише Bloomberg.

Жилищното министерство на страната планира да създаде своя собствена строителна компания, както и фонд за гарантиране на ипотечни кредити, за да окуражи банките да кредитират повече купувачи на имоти, съобщи министърът по жилищните въпроси Маджед ал-Хогайл.

„Стремим се да увеличим продуктивността на местните строителни компании, но и да привлечем чуждестранни строители и експерти за някои проекти“, допълва той.

Въпреки богатството, натрупано от добива на петрол, Саудитска Арабия се сблъсква с тежък недостиг на жилища – повече от 1,5 млн. домове за следващите пет години. Повечето от младите семейства изпадат в невъзможност да се сдобият със собствен дом заради проблемите с достъпа до кредитиране и недостатъчните темпове на строителство.

Откакто седна на трона през миналата година, кралят на страната Салман се опитва да изчисти всички пречки пред плановете, подготвени от предшественика му крал Абдулла, за жилищното развитие на кралството.

Един от първите закони, които новото правителство прие, беше за данък върху парцелите в регулация, които стоят празни и не се дават за строителство от собствениците. Повечето от собствениците на такива терени изчакваха цените да се вдигнат.

Новата държавна компания се предвижда да продава на строителните бизнеси парцели за строителство и да им помага да си осигурят финансиране за проектите, като им издава специални гаранции. Предвижда се финансова подкрепа и за някои купувачи.

Саудитска Арабия има нужда да привлече големи чуждестранни строителни компании, тъй като капацитетът на местните е изключително слаб, за да реализират и управляват проекти с такива мащаби, заложени в жилищния план на управляващите.

В момента жилищното министерство на кралството преговаря с фирми от Турция, Египет, Китай и другите държави от Персийския залив. Подписан е предварителен договор с корейско-саудитски консорциум, който трябва да построи 100 хил. жилища в столицата Рияд. Проектът се оценява на 20 млрд. долара.

Всички мерки влизат в плана на вицепрестолонаследника принц Мохамед бин Салман за диверсификация на саудитската икономика и подготовката ѝ за постпетролното бъдеще. Плановете включват удвояване на издадените разрешителни за строеж и създаването на специален офис, който да ги управлява, а и да продава имотите, включително и „на зелено“.

Министерството освен това лобира пред централната банка да се прави разлика между купувачите на първи дом и останалите кредитополучатели. По-рано тази година централната банка намали до 15% изискуемата първоначална вноска при покупка на жилище за всички купувачи.

Ипотечният пазар в Саудитска Арабия в момента се изчислява на 94 млрд. риала, като според жилищното министерство е много малък. Ипотечният пазар в кралството има потенциал да нараства с по 20-30 млрд. риала годишно и така да достигне 250 млрд. риала до 2020 г.

Със старта на планираните мегапроекти банковото финансиране за реализирането им няма да бъде достатъчно. Желанието на властите в кралството е облигациите да играят по-голяма роля при набирането на финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още