IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия залязва като топ дестинация за чуждестранни работници

Със срива на петролния пазар и свитите приходи режимът в Рияд иска да гарантира заетост за своите граждани, което е за сметка на 10-те милиона чужденци

16:38 | 24.03.16 г. 6
<p>
	Индийски търговец на мобилни телефона в Рияд. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Индийски търговец на мобилни телефона в Рияд. Снимка: Архив Ройтерс

Мобарак Муса е сириец и през последните 10 години продава мобилни телефони в Саудитска Арабия и изпраща част от заплатата си на родителите си и тримата си братя. Той обаче няма да може още дълго време да продължава да подпомага семейството си заради промяна в социалната политика на монархията.

В началото на март Министерството на труда обяви, че в рамките на шест месеца на чуждестранните работници ще бъде забранено да продават мобилни телефони, аксесоари и да предлагат сервизни услуги. Целта на мярката е да има повече работни места за саудитски граждани, разказва агенция Ройтерс.

Така Мобарак Муса става един от стотиците хиляди чужденци, които може да изгубят работата си тази година и да бъдат принудени да се върнат в родните си държави. Ниските цени на петрола се отразяват зле на икономиката и властите в Рияд прибягват до ограничаване на възможностите за заетост за имигранти. 

Милиони чужденци от Южна и Югоизточна Азия, както и от други региони идват да работят в Саудитска Арабия по време на икономическия бум през изминалото десетилетие. Те запълват сравнително нископлатените работни места в петролната индустрия, строителството и услугите, както и позиции от средноуправленско и експертно ниво.

Чужденците са около 10,1 милиона души от 30,8-милионното население, сочат последните официални данни от 2014 г. През третото тримесечие на 2015 г. те са изпратили обратно в своите държави 9,1 милиарда долара по данни на централната банка.

Днес чужденците в Саудитска Арабия може да започнат да намаляват. Икономиката в монархията се забавя, а заради ниските цени на петрола бюджетният дефицит миналата година достигна 100 милиарда долара. Всичко това накара властите да прибегнат до съкращения.

Мнозина експерти очакват ръстът на БВП, който между 2006 и 2015 г. беше средно 5%, да падне под 2% тази година. Отчасти тъй като трудовите закони правят сложно и скъпо съкращаването на саудитски служители, при началните фази на влошаваща се икономика съкращенията на персонала засягат почти само чужденци.

Междувременно заради ограничените средства правителството вече не може да създава работни места в публичния сектор, както правеше преди. Опасявайки се, че безработицата може да се повиши и над 11,5%, режимът в Рияд се намесва по-агресивно на трудовия пазар, за да гарантира за саудитците работни места, които преди са били заемани от чужденци.

Изпълнителен директор на голяма компания е заявил пред Ройтерс през януари, че няма да се изненада, ако до края на годината един милион чужденци напуснат страната. „Икономическите промени оказват натиск над трудовия пазар и това даде старт на миграцията на големи групи чуждестранни работници“, смята икономистът Фадл ал-Буайнийн. 

Засега съкращенията са концентрирани в строителството, където са заети около 45% от чужденците в Саудитска Арабия. Ударени от свитите обществени поръчки и закъснения в плащанията, които правителството трябва да осъществи, компаниите в сектора съкращават десетки хиляди души от миналата година.

„След 12 години стабилна работа в голяма компания започнах да подновявам CV-то си и да го пращам на други фирми“, казва Абу Фади, палестински инженер от Ливан, който работи в голяма строителна компания в Рияд, където обаче заплати не са плащани от септември.

Скоро съкращенията ще засегнат и други сектори. Говорителят на министерството на труда Халид Абалхейл заяви, че забраната при търговията с мобилни телефони може да засегне 20 хил. работници, а сходни мерки може скоро да има и в други сфери.

Министерството на труда има за цел да създаде работни места за около 1,3 милиона саудитци. Има планове за поетапна национализация на други сектори като таксиметровите услуги, туризма, недвижимите имоти, бижутерството и др.“, казва той пред Ройтерс.

Според Абалхейл съкратените работници може да опитат да си намерят работа в други сектори. За мнозина обаче това би било трудно на фона на забавящата се икономика. Освен това много от тях не отговарят на условията за висококвалифицирани позиции. Ако не намерят фирма, която да спонсорира работната им виза, те ще трябва да напуснат страната в рамките на 90 дни.

„Саудитска Арабия продължава да залязва като топ дестинация за чуждестранни служители, предвид високата й зависимост от приходите от петрол и мащаба на планираните икономики“, пише Gulf Talent, онлайн кариерен портал, в месечния си доклад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 16 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
еми незнам баце Меркелица им викаше "refugees welcome ние че ви нараниме, че ви напоиме и пара на длан ше ви дадем",а Джуджаро не е казал такова нещо, те от Мордор ако имат проблеми с такива като Муса пращат военните и им счупват тиквите, защото там хранилката за въглени не важи, нито еврогейтачески ценности, права на човеци, демагогии и други такива .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
А на средностатистическия аладин, изобщо работят ли му се такива длъжности?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
Руснаците имат един много точен израз за такива като тебе: "е.банутый на голову" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Ето значи щом Муса може да се върне в родната си страна, то значи и всички биснесмени тук също могат да се върнат по родните си места, освен ако Меркел не го викне и Муса тука да продава Жи Ес Еми .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 1
khao
преди 8 години
ей сега ... ще заработите колкото гърците заработиха :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още