IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Саудитска Арабия ще диверсифицира икономиката си

Кралството планира да навлезе в информационните технологии, здравеопазването и туризма

14:12 | 26.01.16 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Саудитска Арабия представи амбициозни планове, с които да навлезе в различни индустрии - от информационни технологии до здравеопазване и туризъм, в опит да убеди международните инвеститори, че може да се справи с ерата на евтин петрол, съобщава Ройтерс.

Ниските цени на петрола притискат валутата на кралството и го натоварват с годишен бюджетен дефицит от почти 100 млрд. долара – най-голямото икономическо предизвикателство за Рияд от над десетилетие насам.

На конференция в Рияд, където бяха представени плановете, високопоставени саудитски представители заявиха, че ще намалят зависимостта на кралството от петрола и заетостта в държавната администрация. Растежът и създаването на работните места ще се измести към частния сектор, като държавни инвестиции ще помогнат да се даде летящ старт на индустриите в началото.

„Ще преминем от обикновен количествен растеж, базиран на износа на суровини, към равномерно разпределен качествен растеж“ на икономиката, заяви Халид ал-Фалих, председател на националния петролен гигант Saudi Aramco.

Министърът на търговията и индустрията Тауфик ал-Рабия заяви, че Саудитска Арабия е станала жертва на „холандската болест“ - състояние, при което петролният сектор е изместил други части на икономиката, но сега работи, за да коригира това.

Чрез реформите части от националната здравна система ще бъде превърната в независими търговски компании, заявиха официалните представители.

Сред 2400-те участници на конференцията са били ръководителите на американската космическа компания Lockheed Martin и Pepsico, обсъдили различни теми включително как предприемачите да бъдат насърчени да създават динамични градове и как да бъде засилена ролята на саудитските жени в бизнес света.

Засиленото присъствие на чужди представители на бизнеса предполага, че много от тях виждат възможности в саудитската стратегия.

Въпреки че Рияд се възползва от чуждите си активи, за да покрие дупката в бюджета си, той все още притежава 628 млрд. долара през ноември, достатъчно, за да финансира нови проекти в продължение на години.

Някои участници изразиха съмненията по отношение на мащаба на планираните промени в страна, където две трети от местните работници са в публичния сектор, предпочитан заради по-строгата заетост в частния сектор.

В най-големия износител на петрол в света предприемачеството няма дълги традиции, а финансовата и правната система не са създадени така, че да го насърчават.

„Преходът от страна, която разчита на предоставянето на свои ресурси под наем, за да генерира приходи, не е удобно“, казва Дейвид Шодрон, управляващ партньор в базираната в Калифорния Organized Change Consultancy, която работи със саудитски компании.

„Опитват се. Но основният въпрос е: дали опитите им ще пожънат достатъчно плодове преди недостатъците на сегашната система да се усетят? Или вече са закъснели? Дали силите на промяната в крайна сметка ще бъдат достатъчни, за да се преодолее инерцията на сегашната система? Не знам“.

Американският посланик в Саудитска Арабия Джоузеф Уестфол посочва рисковете от управлението на плановете.

„Саудитска Арабия трябва да има адаптираща се правителствена система“, казва той, добавяйки, че високопоставените представители трябва да имат желанието да поемат рискове, осъзнавайки, че ще има известни провали.

Въпреки това много участници в конференцията признават, че има изградена силна политическа инерция зад плановете за реформи, много от които са обсъждани от години без да доведат до резултат.

Инерцията се увеличи откакто крал Салман пое властта миналия януари и създаде силен Съвет за икономически въпроси и развитие, ръководен от сина му – принц Мохамед бин Салман. Правителството явно е назначило и стотици западни консултанти при разработването на плановете.

Фалих казва, че в допълнение към разходите за стартиране на индустрии като корабостроене, Saudi Aramco ще използва обширните си програми в образованието и професионалното обучение, за да подпомогне създаването на човешки капитал, нужен за трансформацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
да те може да имат инфраструктура благодарение на това, че от 70та поддържат доларова политика. Едните печатат безспир, щото все някой ше си купи петрол, а другите продават бензинец само за долари, че и разни брадати клонинги финансират с тях. Мда но сега когато това се променя с един бързи темпове нещата няма да останат в този ред. Не че пътищата и сградите ше им изчезнат просто няма да правят такива магарии в Близкия Изток и няма да се изживяват като Петролни Богове повече. Ше станат нещо като Египед и толкоз освен ако не раздвижат нещо като комшиите си от UAE нещо туризъм ала бала, но в държава където ги бесят по кранове и режат глави и ръце на улицата мммм мдам. Или ше се променят те или ше го попушат изборът е в тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
В доклада Петрол и световна икономика'' на МВФ - икономистите Михаел Кумхоф и Дирк Мюир го казват заобиколно 1400% скок на цената до 20год. - http://***.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godini ,че петрола свършва и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне и глоб.затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 8 години
Супер , тогава ти си прав а аз не :) Но ако пък имат толкова успешна икономика (не свързана с петрола ) оти са с близо 100 млрд. дефицит ? Може пък аз да съм прав а ти не ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 8 години
ако ли пък идеш там за малко и видиш колко грешни преценки правиш, как ли ще се чувствуваш ? СА имат икономика и инфраструктура напред далеч пред БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
power grid
преди 8 години
Камилария няма икономика.какви високи технологии какви пет лева.С необразовани мързеливи и *** камилари ги чака пустинята.Ще изпукат само за една година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Да грехота е така да се говори, но аз съм ЗА и ще си окача американското знаме в къщи ако го направят това за Саудитска Камилария .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
и на мене ми е много Х работата тука ..... незнам как ше я диверсифицират. Горе долу както разпраа Datata с него винаги сме на въпреки, но тоя път май има съглашение, че ще преминат към камилска икономика .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 8 години
Как Саудитска Арабия ще диверсифицира икономиката си - никак . Щом свърши петрола се качват на камилите . И те много добре го знаят - те затова и голямото думкане в Близкия изток .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Сараф
преди 8 години
Тия досега парите под дюшека ли са си ги държали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Според мен най-добрия начин за справяне на проблема с икономиката на Саудитска Арабия е САЩ да хвърлят една водородна бомба над страната и да я избавят от нейната мизерия(всъщност се оказа, че по времето на Джордж Буш Младши американските военни са учили как да водят ядрена война срещу арабите). Абсолютно сигурен съм, че целия свят ще целува ръка на американците за това и ще ги благославя в следващите 1000 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още