IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и държавите от Персийския залив ускоряват преговорите за свободна търговия

Следващият кръг разговори по споразумението, което се обсъжда от 2004 г., се планира за втората половина на февруари 2016 г.

21:31 | 20.01.16 г.
Китай и държавите от Персийския залив ускоряват преговорите за свободна търговия

Китай и страните износителки на петрол от Персийския залив обявиха днес, че ще ускорят преговорите по споразумение за свободна търговия, които се водят от повече от едно десетилетие, предаде Франс прес. 

Изявлението беше направено при посещението на китайския президент Си Дзинпин в Саудитска Арабия, съобщава БТА. 

"Китай и Съветът за сътрудничество на страните от Персийския залив решиха да ускорят темпа на преговорите, да направят преглед на постигнатия напредък и да проведат следващия кръг от преговорите през втората половина на февруари 2016 г.", посочва се в съобщението. 

Китай и шестте членки на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив обявиха, че започват преговори за свободна търговия през юли 2004 г. Организацията обединява Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. 

Сривът в цените на петрола принуждава държавите от Персийския залив, които традиционно са зависими от износа на черно злато, да предприемат икономически реформи, а Китай следва курс на разширяване на икономическите си и политически връзки с Близкия изток, отбелязва АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още