IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цени на петрола от 45-50 долара - приемливи за Русия

Страната се подготвя за срещата на страните производители на петрол в Доха по-късно този месец

12:11 | 06.04.16 г. 15
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия вярва, че цени на петрола от 45-50 долара за барел са приемливи, за да се балансира глобалният пазар на петрол, споделиха в сряда запознати с плановете на Русия източници, цитирани от Ройтерс. Страната се подготвя за среща на страните производители на петрол в Доха по-късно този месец.

Водещите петролни производители планират да се срещнат на 17 април в Доха, за да договорят предварителната сделка, сключена през февруари между Русия, Венецеула, Катар и Саудитска Арабия за замразяване на добива на петрол на нивата от януари. Целта е да се ограничи свръхпредлагането на пазара на петрол.

„В момента се води дискусия за колко дълго трябва да се замрази добивът и начините за контролиране на споразумението“, казва един от източниците.

„Нивото от 45-50 долара за барел е приемливо от гледна точка на балансa на пазара. Ако цените се вдигнат, производството на шистов петрол ще започне да се възстановява“.

Петролните производители като Русия и Венецуела са изключително зависими от енергийни приходи, като държавните им бюджети са в риск, след като глобалните цени на петрола спаднаха под 40 долара за барел от над 115 долара за барел през юни 2014 г.

Руските източници казват, че се очаква сделката за замразяване на добива на петрол да ускори ребалансирането на предлагането и търсенето на суровината с около половин година.

През миналия месец Русия е добила петрол на най-високите си нива от 30 години насам – 10,91 млн. барела на ден, което задминава дори поставения през януари рекорд.

Източниците казват, че Русия няма да сложи на изчакване нови проекти като част от сделката, но може да използва други методи за регулиране на добива. Те допълват, че споразумението в Доха ще засяга добива, а не износа.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
ами погледни петрола какво прави в момента бе гяволе .... :)) то си има дивергенции за нагоре какво си въобразявате вие незнам .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
ако EUR/USD беше 1.40 тогава и цените на бензина щяха да са по-евтини. Не е Картела чак толко виновен, руснака също не е виновен, американеца и той -> виновен е тоз п.едерас -> Драгомирчо с печатницата у Франкфурт на м.айната си .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
SimeonAtanasov
преди 8 години
Прав си само частично - за свръхпредлагането, което е някъде по около 1-1,5 млн. барела дневно. Но икономичното използване не знам къде го виждаш, като всяка година има ръст в потреблението на нефт.Цени от 40-45 долара за барел Брент са напълно реалистични и мисля, че в средносрочен и дългосрочен аспект Русия ще се нагоди към тези цени и ще започне да разчита малко по-малко на нефта и суровините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Защото в България има картел и той се ползва с мълчаливата протекция на всяко правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 8 години
Основният въпрос трябва да е защо при цена на петрола 140$ за барел бензинът струваше 2.70 лв за литър, а при 38$ струва 1.81 лв Никой не очаква абсолютно пропорционална зависимост, но се пак в омразната Америка е около 90 стотинки. И не започвайте с ама той акциза, защото ще задам следващият въпрос- а защо нито една стока у нас не е поевтиняла, въпреки по-евтиният транспорт? А руснаците и арабите нека си пророкуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
А за България като нетен потребител са по-приемливи цените около $ 20 за барел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
Ironhorse
преди 8 години
Хахахах,това не е прогноза, а пожелание, мечта, молба и т.н.Вече се очаква нов шок за световната икономика, поради балонизиране на редица сектори от "лесните" пари. Някои толкова са отчаяни, че предлагат не "лесни", а "хеликоптерни".Според мен ни очаква или плавно снижаване на БВП, като резкия спад може да се предотврати с развитието на нови технологии, услуги и бизнеси, или ще има едно голямо сгромолясване.Петрола утече, ама на нЕкои хора още им звучи залпа на Аврора от 1917г.Живота се променя и всеки има следните възможности:1. Да се промени и той2. Да гледа и да не прави нищо3. Активно да предприема мерки за спиране на промените.В човешката история, никой не е успял да спре историческо събитие, каквото е сега залеза на петролната ера, а най-печеливши са тези, които са приспособими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
data
преди 8 години
пак почна с прогнозите , да ти ровя ли за прогнозите от началото на март ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
Незнам пичуе, но цената на Brent Crude Oil в момента е 38$ до 50$ не са много, а като гледам графиката ше се качи над 50$тка независимо дали искаме или ньет има си дивергенции за нагоре и всичко ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 14
Internet
преди 8 години
Консумацията расте защото все повече хора консумират енергия от всякакъв вид и при тези цени през второто полугодие ще имаме равновесие дори недостиг към края на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още