IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: Цена на петрола от 70 долара за барел е приемлива

Страната няма да участва в преговори за намаляване на добива, докато не започне да добива по поне 4 млн. барела на ден

13:53 | 14.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Току-що завърналият се на петролните пазари Иран възнамерява да обсъжда количествата добив на петрол с останалите водещи производители едва тогава, когато достигне предишните нива на добив. Собствената продукция трябва да достигне обем от 4 млн. барела на ден, цитира иранската държавна агенция Isna петролния министър Биджан Зангане.

Според източници от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в момента Иран произвежда малко под 3 млн. барела на ден, предава Ройтерс.  

Първоначално се планираше важните производители да заседават на 20 март за това как да се намали количеството на добива, или поне да се задържи на сегашните нива, предвид обезценяването на суровината. Тази среща обаче вероятно няма да се състои. Заради отлагането ѝ в четвъртък следобед цените паднаха значително под 40 долара за барел, като това доведе и до спад на цените на редица акции.

По ирония на съдбата това се случи в момента, в който президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви във Франкфурт последните решения на централните банкери, а някои финансови агенции дори свързаха изказванията му със спада на цените на акциите. 

Иран определя като приемлива цена на петрола 70 долара за барел, но е готов и на по-ниско равнище, съобщи днес Isna. „Иран разглежда цена от 70 долара за барел като приемлива, заяви иранският министър на петрола Биджан Зангане”, цитиран от изданието.

Припомняме, че Саудитска Арабия, Венецуела и Катар вече се споразумяха с Русия за замразяване на производството на нивото от януари. Условие за влизане в сила на това споразумение е и участието на други страни.

Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви в петък, че през миналата седмица нефтените платформи в САЩ са намалели с 12 броя до 386, което е 12-то поредно седмично понижение до най-ниското ниво от 2009 г.

Всичко за цената на петрола можете да намерите тук
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Не сте ли леко нагли, бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още