IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският лек суров петрол изпрати четвърта поредна седмица с ръст

Европейският бенчмарк Брент отчете трето седмично повишение

10:17 | 14.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите върху петрола се повишиха до тримесечни върхове в петък, след като Международната агенция по енергетиката (МАЕ) заяви, че цената на суровината вероятно е достигнала дъното, пише Investing.com

На борсата New York Mercantile Exchange цената на американския лек суров петрол WTI с доставка април се повиши в петък до 39,02 долара, което беше най-високото ниво от 7 декември. Сортът приключи сесията на ниво от 38,50 долара за барел, като повишението за последния ден от седмицата беше 1,74%, а за самата седмица – 7,18 на сто. Това е четвърти пореден седмичен ръст на фона на забавения шистов добив в САЩ.

В понеделник към 9:30 часа българско време WTI се търгува с 0,99% понижение до 38,12 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поевтинява с 0,59% до 40,15 долара за барел.

Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви в петък, че през миналата седмица нефтените платформи в САЩ са намалели с 12 броя до 386, което е 12-о поредно седмично понижение до най-ниското ниво от 2009 г.

Фючърсите върху Брента на борсата ICE в Лондон се повишиха в петък с 0,85% и приключиха сесията на ниво 40,39 долара за барел, което беше близо до триседмичния връх от 41,47 долара, достигнат на 8 март. За седмицата сортът отчита ръст от 4,31%, което е трето поредно седмично повишение. 

Цената на този сорт се повиши с около 30% от 11 февруари, когато падна под 30 долара за барел. При WTI повишението е около 35%, откакто сортът падна до 13-годишно дъно също в началото на февруари.

Цената на златото се отдръпна от 14-месечния си връх в петък, след като доларът възвърна силата си, а глобалните финансови пазари се възстановяват.

Фючърсите върху благородния метал с доставка април на платформата Comex от борсата Nymex затвориха сесията на ниво 1 259,40 долара за тройунция, с 0,88% седмично понижение.

В петък спадът при златото беше 1,05%, след като доларовият индекс се повиши с около половин процент и приключи седмицата на ниво 96,24 пункта. За седмицата измерителят се понижи с 1,2%, което е втори пореден седмичен спад.

Най-впечатляващата динамика при валутите беше регистрирана от еврото след решението на ЕЦБ за още стимули и пресконференцията на Марио Драги. Тогава единната валута първоначално рязко поевтиня, но после скочи.

Катализатор на поскъпването беше коментарът на Драги, че банката повече няма намерение да понижава лихвените проценти. Еврото задържа голяма част от ръста и в петък, въпреки че укроти скока си и в крайна сметка записа седмично повишение от 1,43 на сто.

От началото на година повишението при златото е 18 на сто, като инвеститорите се насочиха към благородния метал в качеството му на инвестиция убежище.

Към 9:50 часа българско време златото поевтинява с 0,26 на сто до 1 256,10 долара за тройунция.

Фючърсите върху среброто с доставка март се повишиха с 0,39% в петък до 15,60 долара за тройунция, а за седмицата записаха спад от 0,47 на сто.

Медта с доставка май поскъпна с 0,95% в петък и приключи седмицата на ниво 2,241 долара за паунд. За седмицата металът поевтинява с 1,41 на сто заради подновените опасения за китайската икономка. През уикенда бяха публикувани данни за индустриалното производство през първите два месеца на годината, което се забавя до най-слабото си ниво от ноември 2008 г. Китай е най-големият потребител на мед в света с впечатляващите 45% от глобалните обеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Internet
преди 8 години
Саудитска Арабия се мъчи да спаси *** на шистоваците.Но едва ли...за това трябва ръст на лекия петрол до 50 долара за барел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Internet
преди 8 години
Саудитска Арабия се мъчи да спаси *** на шистоваците.Но едва ли...за това трябва ръст на лекия петрол до 50 долара за барел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още