IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на китайското индустриално производство се забавя в началото на 2016 г.

През първите два месеца на годината секторът отчита повишение от 5,4% на годишна база

10:07 | 12.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на китайското индустриално производство се забавя още в началото на 2016 г. на фона на усилията на Пекин да намали излишния капацитет в сектора. Индустралното производство с добавена стойност от началото на годината до края на февруари расте с 5,4% на годишна база, сочат данни на Националната статистическа служба. През декември повишението беше 5,9%.

Данните са най-слабите от ноември 2008 г., като Китай понася последиците от прехода от икономика, задвижвана от инвестициите и износа към модел, воден от потреблението.

Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Wall Street Journal, беше за 5,6 на сто ръст.

Експертите от статистическата служба обясняват забавянето със слабото търсене от чужбина, с мерките на правителството да намали добива и замърсяването на околната среда от стоманената и въглищната индустрия, както и със свиващото се производство на тютюневи изделия.

Инвестициите във фиксирани активи в неселски райони в Китай се повишават с 10,2% през първите два месеца на годината спрямо същия период на 2015 г. Този измерител се следи внимателно от властите и инвеститорите и стойността му надминава очакванията за ръст от 9,5%.

Продажбите на дребно – един от силните сектори в китайската икономика през последните месеци – нараства с 10,2 на сто през януари и февруари и така отчита забавяне от декември, когато имаше 11,1% ръст. Прогнозата беше за повишение от 11 на сто през първите два месеца на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още