IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската инфлация се ускорява до 2,3 на сто

Причината обаче е традиционният скок на цените на храните около Лунната нова година

10:21 | 10.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Ръстът на цените на храните е основна причина за по-високата инфлация. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ръстът на цените на храните е основна причина за по-високата инфлация. Снимка: Ройтерс

Инфлацията в Китай се ускори до 2,3% през февруари, насърчена от скока на цените на храните, но остана под официалната цел на правителството за годината. Toва е най-високото равнище от юни 2014 г., изчислява Wall Street Journal.

Консенсусната прогноза на икономистите беше за растеж от 1,9%.

Отчетеният в четвъртък скок на потребителските цени е по-висок от януарската инфлация от 1,8%.

Но потребителската кошница от стоки и услуги, която се изследва от китайския статистически институт, се състои предимно от хранителни стоки. Цените на хранителните стоки са нараснали със 7,3%, докато през януари техният ръст бе от 4,1%.  

Индексът на производствените цени вече за четвърта година е в дефлационна територия с понижение от 4,9% - по-голямо от очакваното, но и под отчетения през януари спад от 5,3%.

„Инфлационният натиск остава слаб и очакваме индексът на потребителските цени да се понижи малко през март", казва икономистът в Nomura Group Ян Дзао. „Инерцията на растежа изглежда ще е доста слаба през първото тримесечие".

Икономистите приписват ускоряването на потребителските цени до голяма степен на цените на храните, които обикновено скачат около Лунната нова година, и смятат, че няма много признаци за ръст на търсенето във втората по големина икономика.

Като цяло се очаква инфлацията да се ускори още повече през тази година, макар че някои анализатори смятат, че е малко вероятно да достигне нива, които да попречат на плановете на китайските лидери за стимулиране на държавните разходи и икономическия растеж.

През миналия уикенд властите „заковаха“ официалната цел за годишна инфлация на нивото от 3%, припомня АFP.

Още за данните можете да разберете от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още