IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се намесва тайно на валутните пазари, твърдят анализатори

Според Daiwa Capital Markets централната банка прибягва до неофициални мерки, за да увеличи международните си резерви

12:39 | 09.03.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската централна банка вероятно използва неофициални мерки за намеса на форекс пазар и за да увеличи международните си валутни резерви, смятат анализаторите от Daiwa Capital Markets, цитирани от Bloomberg.

„Китайската народна банка вероятно е изкупувала чуждестранна валута от местни банки, използвала е форуърдния пазар, за да подкрепи юана и е поискала от държавния социален фонд да се отърве от активи в чужбина“, пишат анализаторите от Daiwa Кевин Лей и Дзюндзие Тан.

Макар че не предоставят преки доказателства за тези твърдения, Лей посочва в отговор до Bloomberg, че заключенията се основават на „логическа дедукция“. 

Китайските международни валутни резерви, които са най-големите в света, се свиха с 28,6 млрд. долара миналия месец, което е най-малкото понижение от юни, и достигнаха 3,2 трилиона долара. Спадът е по-малък от прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg, за понижение от 40,9 милиарда долара. През декември имаше рекордно свиване от 108 милиарда долара, когато банката реши да подкрепи юана.

„Когато всеки следи данните за международните валутни резерви толкова внимателно, за правителството е важно да покаже добри числа“, казва базираният в Хонконг Кевин Лей. „В противен случай ще има паника на пазарите“, посочва той.

Държавната администрация за валутните резерви обяви в сряда, че активите на държавния суверенен фонд China Investmen Corp. не са включени в международните резерви на страната и че те са предостатъчни.

Bloomberg посочва, че китайската централна банка не е реагирала на молбите за коментар и че никой не е отговорил на обажданията в China Investment Corp.

По-рано тази година регулаторът проведе атаки по две направления срещу спекулантите срещу юана, припомня агенцията. Става въпрос за ограничаване на отлива на капитали и изкупуване на валута на офшорния пазар.

Мерките за защита на валутата свиха резервите с 513 милиарда долара миналата годна, което е първият годишен спад от 1992 г. Изкупуването на активи в чуждестранна валута и изплащането на външния дълг на чуждестранните компании също допринася за спада, посочи заместник-управителят на централната банка И Ган.

Според изчисления на Bloomberg Intelligence отливът на капитали от Китай през 2015 г. възлиза на 1 трилион долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
:-), аз айше не го бъркам.. бъркат те в кацата с меда. Всичките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Абдуле що бъркаш демокрацията с боя - Когато го правят Ктиайците е манипулация когато го правят другите се казва - Количествени облекчения - захранване на пазара с наличност и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
То да бяха само китайците..ЕЦБ не прави валутни манипулации.ФЕД не прави валутни манипулации.ЯЦБ не прави валутни манипулации.Централните банки по света се състезават в печатането на пари. Това никога не е завършвало добре. И сега няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още