IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика изненадващо расте над очакванията

БВП на азиатската държава се повишава с 1,7% през първото тримесечие на годишна база

10:03 | 18.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската икономика изненадващо набира скорост през първите три месеца на годината, като БВП расте с 1,7% на годишна база, съобщи Wall Street Journal.

Средната прогноза на икономистите, анкетирани от WSJ, беше за ръст от 0,3 на сто.

В сравнение с предходния период японската икономика расте с 0,4 на сто, а прогнозите бяха за повишение от 0,1%.

Данните за последното тримесечие на миналата година са ревизирани надолу до -1,7 на сто.

Резултатите за икономическия растеж идват след месеци наред слаби данни, включително и свиване на БВП през две от предишните три тримесечия. Това увеличи очакванията, че Абе ще въведе още фискални стимули и че ще отложи вдигането на ДДС, планирано за април 2017 г. коментира изданието. Силните данни обаче могат да усложнят тези решения. 

Сходни данъчни увеличения през 2014 г. бяха обвинени за последвалото свиване на икономиката, но Абе заяви, че ще има повишение в ДДС, освен ако не се случи голям икономически шок, сравним с глобалната финансова криза.

Тору Суехиро, икономист в Mizuho Securities, прогнозира отслабване на икономиката през второто тримесечие заради забавянето в Китай, по-силната йена и земетресенията в Южна Япония миналия месец. Според него обаче резултатите за първото тримесечие увеличават шанса ДДС да бъде повишен, дори и ръстът да не е толкова силен, колкото излежда.

Министърът на икономиката Нобутеру Ишихара посочва, че частното потребление е ключът към по-добрия растеж през януари-март. По думите му рисковете включват несигурността за развиващите се икономики, колебанията на финансовите пазари и последиците от земетресенията. „Поетапното възстановяване се очаква да продължа на фона на подобрения при заетостта и заплатите“, казва той.

Въпреки добрите данни перспективите пред японската икономика остават несигурни. Разходите на компаниите остават слаби, като бизнес инвестициите са намалели с 1,4% през първото тримесечие.

Разходите на домакинствата се увеличават с 0,5% на тримесечна база на фона на прогнози за ръст от 0,3 на сто. WSJ посочва, че разходите на домакинствата формират около 60% от БВП.

Държавното потребление расте с 0,7% спрямо предходното тримесечия, а публичните фиксирани инвестиции се увеличават с 0,3 на сто.

Повод за оптимизъм се оказва и търсенето от чужбина. Износът расте с 0,6% на тримесечна база, след като предходния период отчете спад от 0,8 на сто. Вносът пада второ поредно тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още