fallback

Лирата залязва като Британската империя

Най-старата валута в света е купувала близо 5 долара по време на Първата световна война, а сега - 1,30 долара

21:21 | 05.07.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През 1967 г. премиерът на Великобритания Харолд Уилсън обяви, че девалвацията няма да доведе до „изчезването на паунда в джоба ви“. Министърът на финансите Норман Ламънт призна, че е бил чут да пее в банята, след като през 1992 г. лирата е била отвързана от германската марка, с което британските пари поевтиняват рязко.

Ако историята е съдник, то обещанието на лидера на Brexit Борис Джонсън, че отрицателните последици от напускането на Европейския съюз (ЕС) са силно преувеличени, също се оказват несъстоятелни, пише Bloomberg.

Налице са няколко по-добри начина за изобразяване на пропадането на Великобритания като империя от показването на графика с изменението на валутния курс. Историци, икономисти и специалисти по международни отношения говорят за над 10-процентното поевтиняване на лирата от референдума от 23 юни като за още един негатив в глобалната роля на Великобритания.

„Историята на курса на лирата спрямо долара през последния век определено е стълба, водеща надолу, с големи временни стъпки“, коментира доцентът в Oxford University Руй Педро Естевес.

Най-старата валута в света е купувала близо 5 долара по време на Първата световна война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
fallback